Åsa & Laerke

Reklamfilmsregissörer
Foto: Christian Gustavsson

Åsa Riton jobbar för produktionsbolaget Camp David och är en stark förespråkare för fler kvinnor i reklambranschen. Hon har alltid gått sin egna väg, och blandar konst och film i sitt arbete. Hon utbildade sig på Central Saint Martin och sedan den berömda Danska Filmskolan som hon hoppade av efter två år när hon kände att hon lärt sig tillräckligt. Hon har bland annat suttit i juryn för reklamfilmspriserna Eurobest Film Craft och Guldägget. I USA och England är hon representerad av Ridley Scotts reklam- och musikvideoproduktionsbolag RSA och hon har jobbat med legender som The Knife och David Lynch.
http://www.campdavidfilm.com/asa-riton

Danska Laerke Herthoni jobbar för Folke Film och är den första kvinnliga reklamregissören som någonsin blivit nominerad som bästa regissör på Roygalan som hålls i Sverige varje år. Hon har också mottagit Kycklingstipendiet som är den största utmärkelsen till nya talanger inom reklamvärlden och vunnit priser på Epica, Europbest, the One Show och Guldägget. Hon började sin karriär som regiassistent och har sedan lärt sig själv och jobbat sig in i branschen. Hon har också regisserat flertalet musikvideos, bland annat DJ-duon Rebecca och Fionas första musikvideo. I år har hon två nomineringar på Guldägget som hålls den 20e April.
http://folkefilm.se/category/directors/laerke-herthoni/

Både Laerke och Åsa har drivits framåt dels av sin enorma passion till arbetet men även av nedvärderande kommentarer och tvivel som de båda fått sin beskärda del av. De har sett motvinden som en utmaning och kämpat på tills de slagit igenom. Vi pratar om vikten av att vara sig själv och inte låtsas i sitt arbete och varför det finns så få kvinnliga reklamfilmsregissörer.