Kan hon så kan jag

10 januari, 2017

MÅNADENS BLOGGINTERVJU – Ulrika Sedell

Denna månad har jag intervjuat drivna Ulrika Sedell som är aktuell med nya boken ”Bortom Glastaket” där hon och kollegan Lena Gustafson intervjuat 26 kvinnor på toppositioner som berättat om vad som gynnat och hindrat dem i deras karriärer. Allt för att lyfta fram kvinnliga förebilder! Läs om Ulrikas historia och få värdefulla råd och tips på vägen. Enjoy!

 • Hur ser din bakgrund ut?

Jag driver idag mitt eget bolag Sedell & Friends där jag handleder chefer, skräddarsyr workshops och utbildningar, föreläser och skriver böcker.  Jag är också krönikör hos Realtid/karriär och driver en podd som heter Krossa glastaket.

Vägen hit har varit rätt krokig. Men de två faktorerna som styrt mig är mina starka värderingar och min nyfikenhet. Jag älskar att kasta mig ut och se om jag kan flyga. Det har resulterat i att min karriärväg inte har varit någon lodrät trappa utan mer som en klätterställning. Jag har varit VD för konsultbyråer, utbildningsansvarig på Lärarförbundet, suttit i styrelser i skolor, mindfulnessinstruktör, och kreditansvarig i bryggeribranschen.  Jag inledde min karriär som 18 åring med att utbilda mig som kosmetolog. När jag föreläser för studenter på universiteten brukar jag säga att gå inte på myten att det bara finns ett karriärtåg. Det går många tåg under ett helt liv.

Att jag i dag driver min egen verksamhet var absolut inte något jag hade tänkt. Jag var vd för en konsultbyrå och hade i många år arbetat väldigt mycket. Uppdraget var engagerande och hade stora potential.  Jag var då ensamstående med tre barn och min mamma gick hastigt bort vid 63 år. Det var en chock för mig. Jag valde att säga upp mig. Jag tog ledigt under ett år. Behövde fundera på vad som var viktigt för mig. Jag reste med mina barn, vandrade själv i Himalaya och pilgrimsvandrade i Spanien. Bestämde mig för att skriva boken Bortom glastaket och sedan blev det en väldig fart och plötsligt hade jag en verksamhet som rullade och växte. Jag älskar verkligen att driva egen verksamhet. Den känslan att kunna sitta vid mitt köksbord hemma och komma på en idé och sedan gå till mitt kontor och utveckla, paketera och sälja den är oslagbart.

Just nu arbetar jag mycket med mansdominerade bolag som vill attrahera och behålla fler kvinnor på ledande befattningar och jag skriver en ny bok om vägar till innanförskap.

 • Kan du berätta om din nya bok ”Bortom glastaket”? Hur kom det sig att du och din kollega skrev den?

Jag skrev boken tillsammans med Lena Gustafsson och syftet med boken är att lyfta fram förebilder som är kvinnor. Vi har intervjuat 26 kvinnor på toppositioner i helt skilda branscher som berättar vad som gynnat och hindrat dem i deras karriärer. Kvinnorna är mellan 37 och 74 år. Med helt olika utbildningsbakgrunder, leder verksamheter i näringslivet, civilsamhället, akademin, politiken och offentlig sektorn. Ändå är det samma berättelser och samma saker som gynnat dem. Det sätter vi fokus på. Hur du når bortom glastaket. Det där osynliga karriärhindret som finns i Sverige vilket resulterar i att bara 33% av alla chefer är kvinnor, endast 20% av professorerna och 16% av alla vd:ar trots att 64% av alla som tar examen i Sverige är kvinnor..

 • Vad är det viktigaste du har lärt dig på vägen från dessa kvinnors berättelser?

Jag har fått bekräftat hur viktigt det är med känslan av egenmakt, att göra aktiva val i sin egen karriär och inte låta andra fatta beslut. Att lyssna in sin egen kompass. Men också hur centralt ledarskapet är för att lyckas. Ett ledarskap som lever som hen lär, som involverar och är tydlig med riktningen.

 • Har du karriärmässigt alltid haft en klar målbild?

Nej, inte alls men jag har en stark målbild om vad jag vill bidra med och

en stark magkänsla, som ofta ligger till grund för mina beslut.  Sedan är jag nog skicklig på att fånga möjligheten när den dyker upp.

 • Har du någonsin stött på motgångar i din karriär och hur har du hanterat dessa?

Absolut. Både i stort och smått. Men jag glömmer dem fort. Jag blir ledsen och besviken när det inte blir som jag vill men sedan lägger jag all kraft på att hitta en ny väg eller lösa problemet. Jag försöker att se mina misslyckanden som lärtillfällen. Men jag är 47 år nu. Det är så mycket lättare i dag än bara för 10 år sedan. Då trodde jag att det som är nu är alltid. Men med åren så blir det tydligt att livet går vidare och det kanske finns något ännu bättre bakom hörnet.

I mitt arbete med att handleda chefer på toppnivåer så stöter jag då och då på ledare som får gå eller som blir utbrända och måste avgå.  Jag har en väldig respekt för den känslan av misslyckande och vad det kan göra med en människa. Vi alla misslyckas i våra uppdrag, särskilt om det krävs att du leder förändring eller agerar utifrån helt nya strategier. Då är det så viktigt att känna att man inte är ensam. Och att vi bara är människor, inga leveransmaskiner.

 • Vem är din största förebild och varför?

Mina barn. Fanny, Didrik och Joel. De lär mig mer än någon annan. Att se deras mod att erövra kunskap, att stå upp för det som de tycker är viktigt inför chefer, rektorer eller sina föräldrar och deras respekt för alla människor och deras rättigheter…

Men annars denna vecka har Madonna imponerat på mig när hon talade om hur det är att göra karriär i musikbranschen som kvinna, då hon blev utsedd till årets kvinna. Eller USA:s ambassadör i FN som vänder sig till världens ledare och frågar om de har någon skam i kroppen när ser på vad som nu händer i Aleppo. Eller vår ärkebiskop som nu tar initiativet att göra ett upprop som går emot regeringens politik. Jag fångar förebilder hela tiden. Det finns så otroligt många fantastiska människor att lära och ta efter.

Människor med stark värdegrund, kreativa och som kan omsätta idéer till handling/produkt/tjänst imponerar på mig.

 • Vad är det som driver och motiverar dig i karriären?

Jag vill påverka och göra samhället, organisationen eller individen bättre. Kan jag ge verktyg, idéer eller inspiration till att finna lösningar på organisatoriska, strukturella eller personliga utmaningar så får jag energi.

 • Sist men inte minst, vad är dina 3 bästa tips och råd på hur man kan göra karriär som kvinna?

Mina bästa tips är att göra en livsplan. Vilket liv du vill leva och vad som är viktigt för dig. Därefter sätta upp några mål för karriären för 1,5 år. Nätverka! Gå in på Linkedin exempelvis och sök upp personer som arbetar på en befattning du vill nå eller i en bransch du vill in i. Skriv ett meddelande och bjud på lunch och intervjua. Lär dig vad som är viktigt att ha för att vara attraktiv och använd det i din pitch.

12 december, 2016

MÅNADENS BLOGGINTERVJU – Eva Ekedahl

Vi är äntligen igång igen med DRIVET’s bloggintervjuer där vi en gång i månaden intervjuar en inspirerande, lärorik och intressant kvinna.

Vår första intervju är med ingen mindre än Eva Ekedahl som b.la. gör podcasten Karriärpodden där hon möter och intervjuar kvinnliga ledare som gjort spännande karriärer. Nedan kan ni bl.a. läsa om Evas nystartade företag Women for Leaders och vart ifrån hon hämtar inspiration och motivation. Eva ger även er sina bästa råd och tips inom karriär.

Kan du berätta lite om din bakgrund?
Jag har en bakgrund inom rekrytering/headhunting och ledarskapsutveckling. Jag har också varit chef och ledare I olika företag b.la. var jag chef för IDG Rekrytering & Ledarskap, men jag har också jobbat från eget företag som konsult på mindre searchförerag. Jag fick mitt första chefsjobb när jag var 26 år inom resebranschen. Då gjorde jag säkert alla fel man gör som ny chef, men det var en nyttig resa och har betytt mycket för mig som konsult att jag mellan varven varit operativt ansvarig för verksamheter.

Efter några år som rekryteringskonsult och i de många, djupa och långa intervjuerna kände jag att jag ville kunna förstå och arbeta mer med utveckling av individer och grupper och utbildade mig till samtalsterapeut. Jag har i min konsultroll arbetat med grupputveckling i företagsanpassade utvecklingsprogram, startat och drivit kvinnliga nätverk och ledarprogram och utbildat mycket i bl.a. samtalsmetodik och beteendestilar samt kommunikationsstrategier.

Hur kom det sig att du startade Karriärpodden, och vart fick du inspiration ifrån?

Jag har alltid brunnit för att få fram fler kvinnliga ledare och tror starkt på att diversifierade företag är mer hälsosamma och lönsamma. När jag efter en tids sjukdom, fick tid för egen reflektion, fick jag idén om att vi borde göra något för att få fram fler förebilder och lyfta fram och belysa dem. Inte bara prata om kvotering, utan också faktiskt göra något handlingskraftigt. Då fick jag dessutom ihop min egen karriär på ett bra sätt. Kontakta och göra research på intressanta personer, föra djupa intervjuer och samtal med dem och jobba med marknadsföring.

Dessutom har jag alltid varit väldigt intresserad av att förstå vad det är som utmärker de mest framgångsrika personerna och vad som är de bakomliggande drivkrafterna.

Vad är dina bästa tips och råd du fått genom dina intervjuer?

Det är så många bra tips som vi har fått ta del av genom alla intervjuer i Karriärpodden men det är ändå intressant att det är flera som hela tiden återkommer och det är framförallt:

 • Välj din chef med omsorg
 • Räck upp handen och visa att du vill
 • Våga hoppa på när chansen kommer – du kan mer än du tror

Kan du berätta om ditt nystartade företag “Women for Leaders”?

Jag och min kompanjon Jeanna Rutherhill grundade Women for Leaders i våras och det är helt otroligt vilket gensvar vi har fått. Women for Leaders affärsidé är att certifiera företag som vill arbeta aktivt med diversifiering och hjälpa dem att utveckla ett framtidssäkrat och hållbart ledarskap genom strategisk rådgivning och WfL Premium Leadership Program. Women for Leaders driver också WfL Network – ett kvinnligt nätverk som syftar till att peppa kvinnor att våga kliva fram samt att stärka och stötta dem i sin karriär. Våra ledord är:

”We will lead the change and change the lead”

wfl_video_ws

Women for Leaders är ett kvinnligt nätverk öppet för alla kvinnor oavsett bransch och var de befinner sig i karriären. Det är ett professionellt nätverk som inspirerar med föreläsningar, interaktiva övningar och nätverkande för att stärka kvinnor i sin yrkesroll och utvecklas professionellt.
WfL Premium Leadership Program är ett ettårigt exekutivt ledarskapsprogram riktat till kvinnliga ledare som gör dem redo att ta över ledarskapet i morgondagens stora företag i tider av förändring och komplexitet. WfL Premium Leadership Program är framtaget tillsammans med föreläsare välkända för sin expertis.
Läs mer på www.womenforleaders.com

Har du karriärmässigt alltid haft en klar målbild?

Nej, det skulle jag inte säga. Jag har däremot alltid varit extremt engagerad i mina jobb. Ibland för engagerad kanske, men det har varit mitt signum lite grand och lett mig framåt. Jag gillar att jobba och tycker det är kul.

Har du någonsin stött på motgångar i din karriär och hur har du hanterat dessa?

Ja, visst har jag det. Ibland har jag hamnat i roller och organisationer som inte passat mig eller jag dem. Då har jag själv tagit klivet och sökt mig till något annat innan det gått för långt.
En annan motgång var när jag efter min första föräldraledighet inte fick tillbaka min chefstjänst när jag skulle börja jobba igen. Den hade man gett till min vikarie och jag fick börja om i en annan roll som inte var lika rolig. Det ledde till slut till att jag bytte avdelning som i sin tur visade sig vara rätt steg för mig i min egen utveckling. Nämligen att jag kom in på rekryteringsspåret, då jag rekryterade Stockholmsguider i stor omfattning. En bra början på min fortsatta karriär som ledde mig framåt.

Vem är din största förebild och varför?

Jag har blivit otroligt inspirerad av de fantastiska kvinnorna jag har fått äran att intervjua i Karriärpodden. De delar med sig av sig själva och det är så härligt att upptäcka att alla faktiskt inte alltid varit de superkvinnorna med den där spikraka karriären, som man kanske tror. Det är skönt att höra tycker jag.
Sedan är det nog min mormor som jag alltid sett som en förebild. Hon var en så varm, kärleksfull människa och en social talang, som alltid såg alla och skapande en trevlig stämning omkring sig.

Vad är det som driver och motiverar dig i karriären? 

Jag drivs av att göra gott och hjälpa andra. Kanske låter patetiskt, men det ju det som gör de flesta av oss människor lyckliga på det övergripande planet. För min del hänger det så väl ihop med att göra organisationer och företag lönsamma och hållbara över tid. Där ligger också mitt stora engagemang för kvinnor och genom mitt arbete och efter att ha lyssnat på alla kloka kvinnor, tror jag mig ha kommit fram till att det är just det som händer när vi får fler kvinnor som ledare. Det blir ett ledarskap med mer fokus på de mänskliga resurserna och det är det som gör företag lönsamma över tid.

Sist men inte minst, har du några tips till våra lyssnare?

Mina egna bästa tips är:

 • Bygg på dina styrkor och gör mer av det du är bäst på.
 • Oroa dig inte att karriären kan ta olika vägar, att bredda sin kompetens är bra och du kommer hinna med att jobba i många år.
 • Ta chansen när den kommer! Det är extremt många utav de som jag har intervjuat som också pratar om att våga och att vara modig.

 

31 mars, 2016

160 år till jämställda löner

Läsvärt och framförallt enormt tänkvärt: http://www.va.se/nyheter/2016/03/22/160-ar-till-jamstallda-loner/!

28 mars, 2016

SWEA Event

För alla som bor i Los Angeles – Den 9e november har SWEA LA Professional bjudit in Nina och Josefin att föreläsa om entreprenörskap och företagande. SWEA LA Professional är ett nätverk inom SWEA LA som är till för att peppa unga att förverkliga yrkesmässiga idéer och ambitioner. Nina och Josefin kommer att prata om hur och varför dem drog igång podden och vad dem gör när dem inte poddar. Kom och lyssna på Lördag den 9e April kl10.00 i Pacific Palisades. OSA senast den 4e april till rsvpsweala@gmail.com. Mer info kan ni hitta här!

Vi är grymt stolta över våra medarbetare!

Kärlek,

Drivet teamet

27 mars, 2016

GLAD PÅSK!

Vi vill önska alla våra lyssnare och läsare en Glad Påsk med mycket godis och välförtjänt vila!

24 mars, 2016

Veckans Bloggintervju med Jennie Sundahl, cirkelledare WiL Nordics

I förra veckans intervju med Eva Kalling-Hansson så berättade hon om Women in Leadership Nordics. Ett grymt initiativ som alla företag borde ta efter. I denna veckas bloggintervju har vi valt att intervjua cirkelledaren för WiL Norden, den härliga och inspirerande Jennie Sundahl. Läs bland annat om hur hon kände om att hon hittat rätt i karriären samt om WiL och hur dem arbetar för att nå målen om fler kvinnliga ledare.

Enjoy!

Berätta om din bakgrund!

Absolut, jag är född och uppvuxen på Kungsholmen i Stockholm tillsammans med mina föräldrar och min syster. Jag gick humanistiskt inrikting på Kungsholmens Gymnasium och sen läste jag magisterexamen i Ekonomi på Stockholm universitet och blev klar för 10 år sedan. Men jag har alltid jobbat med hotell i hela mitt vuxna liv. Jag började som 18-åring, parallellt med mina studier, att jobba som frukostvärdinna inom Elite Hotels som är en privatägd hotellkedja i Sverige.

Var det så du fick in foten på Radisson Blu?

Ja precis, jag jobbade inom Elite Hotels i nästan 10 år i olika befattningar på flertal av deras hotell. När jag var klar med mina ekonomistudier så blev jag erbjuden en avdelningschefstjänst som konferenschef på Elite Palace Hotel, faktiskt redan när jag var 24 år gammal, som jag hakade på. Detta gjorde jag i ett par år, och sen blev jag befordrad till försäljningschef på samma hotell. Så jag började tidigt och hade för första gången budget- och personalansvar samt satt i ledningsgrupp när jag var 24 år gammal. Efter ett tag så kände jag att jag ville utvecklas vidare i en internationell hotellkedja. Därför sökte jag mig aktivt till Radisson Blu för 6 år sedan och började på Radisson Blu Royal Viking Hotel i centrala Stockholm som säljare. Efter två år blev jag försäljnings och marknadschef för två Park Inn by Radisson hotell, ett i Stockholm och ett i Malmö, som är en del av kedjans olika varumärken. Sedan i somras har jag varit försäljnings- och marknadsansvarig på Radisson Blu Strand Hotel i Stockholm. Det är då jag började jobba ihop med Eva som var förra veckans intervjuperson i DRIVET.

Har du alltid haft en klar målbild vart du vill gå karriärmässigt?

Absolut inte hahaha.. Jag kan faktiskt inte säga att jag alltid haft en klar målbild.  Utan när jag gick gymnasiet så älskade jag att gå i skolan, jag var en riktig plugghäst om man får säga det så! Jag visste inte alls vad jag ville mer än att jag gillade att jobba med turism och i en internationell och spännande miljö, där det händer mycket. Jag gjorde också ett utlandsår där jag jobbade och studerade mellan gymnasiet och universitetet. Så jag visste att jag får en drivkraft av internationella miljöer, men inte vad jag ville bli när jag blir stor. Förutom en sak, jag visste att jag ville bli chef och ledare. Men klarare mål än så hade jag inte då, inte när jag var kring gymnasieåldern.

När kände du att nu har jag hittat rätt?

Jag har också en bakgrund inom sjöscouterna där jag var scoutledare och där märkte jag att jag kunde ge väldigt mycket energi i ett team. Jag är en väldigt speedad  och en extremt rastlös person. Många blir trötta kring mig för att jag har för mycket energi och jag älskar hålla ett högt tempo. Men om jag får dela med mig av den inom ett team så ger det bra resultat. När jag fick min första chefsroll så märkte jag att det jag var duktig på var att hålla mina mål, leverera mina mål och till och med överleverera. Jag var duktig på att komma med bra kreativa idéer i ledningsgruppen, även om jag kanske inte var en jättebra chef när jag var så ung. Men det var ingen som gav mig en instruktionsbok i handen “såhär gör du för att bli chef”, utan jag fick lära mig på vägen. Men sen när man fick lite mersmak på att sitta i en ledningsgrupp och möjlighet att driva hotellet framåt, då fick jag målet att jag en dag vill bli hotelldirektör. Och det målet sitter ju kvar än idag!

Skulle du kunna berätta om Women in Leadership Nordics?

Inom vår hotellkedja Carlson Rezidor Hotel Group där Radisson Blu ingår  gjorde man ett initiativ för ett par år sedan där man ville stärka och öka antalet kvinnliga ledare. Bakgrunden till detta är att tittar man på en mellanchefsnivå där jag befinner mig idag så är man ungefär 57% kvinnor i vårt bolag inom hela regionen EMEA (Europa, Mellanöstern och Afrika). När man tittar uppe I toppen så finns det bara 16% kvinnliga chefer. Så någonting händer ju där på vägen. För oss är det inte enbart en kvinnofråga i sig utan det är även en affärsfråga och framförallt är det en affärsmöjlighet då man har lokaliserat att om man har balanserade ledningsgrupper så gör man ett bättre resultat finansiellt.

Vad är din position inom detta initiativ?

Initiativet är uppbyggd så att varje region har två stycken champions. Norden är en region där den ena är Eva Kalling-Hansson som är VD för Radisson Blu Strand Hotel och den andra är en manlig kollega. Jag ingår i deras cirkel där vi först diskuterar kring dessa ämnen och tar fram olika aktiviteter. Sedan i sin tur så driver jag min cirkel med sju medlemmar runt om i Norden. Min cirkel består av fyra män och tre kvinnor. Vi sitter via Skype varje månad med en agenda där vi går igenom IMG_2098diskussionsfrågor och aktiviteter. Det kan vara aktiviteter där vi jobbar lokalt på hotellet, eller vad du ska göra i din närmsta krets eller nätverk, eller vad du ska göra externt utåt. Det är framförallt två pelare vi jobbar med inom WiL. Den ena är ”Fight Biases”, det vill säga bryta ned fördomar. Då kan man tänka på att männen kanske har fördomar om kvinnliga ledare men även på att vi kvinnor också har mycket fördomar om oss själva som ex. kan bero på uppväxt, bakgrund, kulturella skillnader. Det andra är ”Confidence Gap” som är ett hett ämne som b.la. Sheryl Sandberg COO på Facebook pratar mycket om, alltså själva självförtroendet. Vi tror inte alltid på oss själva. Man måste faktiskt också ta lite risker för att komma vidare uppåt och räcka upp handen att man vill och vågar ta ett steg vidare i sin position.

När jag blickar tillbaka på när jag gick både på gymnasiet och på universitetet så inser jag att jag inte trodde att det existerade ett glastak, jag trodde att så länge du hade rätt kompetens och tog för dig så kommer du framåt, men fel fick jag!

Hur har ni motiverat männen till att börja engagera sig i detta?

Det är en jättespännande fråga. Det är inte helt lätt, jag har haft ett par motgångar med det. När jag talar med kvinnorna så är det som en öppen dörr. De har en stark vilja att hjälpa andra kvinnor i ärendet. Männen har varit lite svårare, dom har inte riktigt 1. Insett att det är ett problem, 2. Inte förstått fördelarna med det. Men i och med att vi även ser detta som en affärsmöjlighet så har det varit en stor motivationsfaktor. Ett av sätter hur vi skapar motivation är att nå frågan om männens egna familjer. Många av dessa män har ju även döttrar. Då brukar jag fråga när de säger “har vi verkligen problem med det här?“ att “ja, men har du barn? Vill du att din dotter ska ha samma möjligheter som din son?” då blir ju alltid svaret ja och då vinner jag i resonemanget. Ett annat tillvägagångssätt är att visa fakta och siffror på att jämställda arbetsgrupper ger högre lönsamhet.

Hur jobbar ni inom WiL för att nå era mål?

Ett sätt är att vi tittar på är rekryteringsprocessen. Vi har en talangpool och i den här talangpoolen så ska det finnas lika många kvinnor som män. Sen är det viktigt att understryka att det inte handlar om något kvotering på något sätt, utan det ska fortfarande vara din kompetens som avgör vilken tjänst du passar för. Men idag har vi inte ens lika många kvinnor som män i talangpoolen så det jobbar vi på. Vi jobbar bland annat med ett företag som har en utbildning som heter STEPS. Vi identifierar potentiella kvinnliga ledare som får gå den här utbildningen där får dem lära sig att sälja in och stärka sig själva. Samt även våga tala för sig vad de vill och vara tydliga med det. Då har vi  även en bättre möjlighet att sätta en utbildning- och en utvecklingsplan och få in dem i talangpoolen.

Har ni stött på motgångar och hur hanterar ni dessa?

Att vi inte alltid får med männen på tåget och att man inte riktigt förstått affärsnyttan med detta. Vi har bara hållit på i drygt ett år och det är ju ett ganska stort skepp vi ska vända där många värderingar är inblandade så det är ju ingenting vi löser på en dag. Idag arbetar vi bland annat med med att riva ner barriärerna med fördomar men även med att stärka självförtroendet hos kvinnor och att vi sätter policies att vi exempelvis bör ha 50/50 fördelning bland kandidater i rekryteringen.

Vad är det som motiverar dig karriärmässigt?

Jag är så otroligt tävlingsinriktad så om jag har ett mål; så älskar jag att stå högst upp på prispallen. Det håller min motivation igång väldigt mycket. Du får fråga min familj hur det är att spela sällskapsspel med mig på julafton, det brukar inte bli skoj alla tillfällen hahaha… det är inte alltid en smakfull sida hos mig men min tävlingsinriktan gör att IMG_1126jag får ett driv framåt och att jag aldrig, aldrig ger upp. En annan motivation jag har är att jag har mycket energi och när jag delar med mig av den här energin till de som samarbetar med mig så får jag också mycket energi och motivation tillbaka. Att inte ge upp utan vara inriktad på att klara målet!

Har du tips som du kan dela med dig av till våra läsare för att skapa motivation och driv?

Jag brukar jobba mycket med målbilder och i det ligger också lite utav den här tävlingsinriktan. Men även om man inte är tävlingsinriktad så tror jag att det är viktigt att man har en målbild framför sig. Då behöver det inte bara vara ett numeriskt mål, utan tänk på hur du kan skapa dig en bild. I den här bilden visualiserar du hur ser målet ut och vilka sinnen du aktiverar. Då har du mycket lättare att fokusera på hur du ska dit. Sen brukar jag titta på vilket nuläge vi har idag och vad det önskade läget för att nå målet. Ser sedan över om har vi några hinder på vägen? Vilka resurser behöver vi på vägen? Målbilden är inte bara viktig för dig själv, det är minst lika viktigt att du förmedlar den till ditt team, för att har du inte med alla på samma tåg så kommer du inte heller fram.

Mitt andra tips är att ha en mentor som man kan bolla idéer med och stötta sig mot. Jag har en mentor via ett professionellt nätverk och med henne utbyter jag många idéer kring sådana här frågor.

Hur funkar det med att ha en mentor?

Det är ett uppstyrt mentorskap som heter kulnet som drivs av Visita, branschorganisationen för hotell och restauranger. Jag deltog i programmet 2009 där vi träffades under ordnade former en gång i månaden under ett års tid där man avverkade en uppsatt agenda. Men jag kände att jag inte riktigt var klar där så även om det officiella mentoråret var slut så håller vi fortfarande kontakten och träffas ett par gånger om året. Det kan vara över en lunch, en frukost, eller bara att man ringer någon som hjälper en att knäcka nöten lite. Inte kanske komma med ett direkt svar, utan en bra mentor för mig ska ge dig nya frågor att tänka på så att du kommer i nya tankebanor.

Vad är dina framtidsdrömmar och mål?

Ett utav mina mål är ju att driva ett eget hotell en vacker dag. Vägen dit tror jag bl.a. är att bygga på med erfarenhet från så många olika avdelningar som möjligt. Nu har jag jobbat med försäljning och marknad i många år och tycker att det är absolut det roligaste jag gjort. Just för att man får lära sig att knyta kontakter, göra affärer och du kan påverka mycket till hotellets finansiella resultat. Så det tycker jag är en otroligt nyttig väg in.

Har ni några andra kommande mål inom WiL?

Ja det har vi! Inom ett par år så ska vi nå 30% kvinnliga ledare inom EMEA. Idag är vi 16%. Tittar man bara inom Norden så är vi 27% kvinnliga ledare idag men har ett mål på 50%.

Till sist, har du några förebilder?

Visst har jag det! Jag har flera stycken. Jag nämnde ju min mentor Carin som är en otrolig förebild och har drivit eget företag i många år. Jag blir väldigt driven och peppad utav hennes energi och kraft. Jag ser väldigt mycket upp till hennes affärssinne, envishet och kunskap. Sedan har jag även haft flertal kvinnliga chefer genom åren som varit starka och bra förbilder. Det har verkligen varit som DRIVET’s tagline “kan hon så kan jag” när jag ser upp till mina förebilder. Jag har stått där och kikat på vad de kan och hur kunniga de är, jag blir så otroligt inspirerad. Kan hon så kan jag; det tar jag med mig!

23 mars, 2016

Doers Magazine

Under början av 2015 startade Alice och Johan Knap nätmagasinet Doers Magazine där dom berättar om idéer som blivit av, om hur företag skapas, om innovationer, uppstarter, och grymma initiativ. Läs magasinet här!

Läs även intervjun dem gjorde med Josefin och Nina om DRIVET här!

 

Glad påsk önskar vi på DRIVET Podcast!!

22 mars, 2016

#Prayforbrussels #Prayforankara

Våra tankar går till alla drabbade och berörda i attackerna i Belgien, samt till de drabbade och berörda efter attackerna i Turkiet!

21 mars, 2016

How to become a better leader

Sitter du på en ledarposition på ditt jobb? Eller drömmer du en dag om att få göra det? Kolla då in denna artikel från entrepreneur.com där Murray Newlands tipsar om 12 olika saker att tänka på för att bli en bättre ledare.

 

Ha en trevlig kväll!

<3, Drivet Teamet

18 mars, 2016

Veckans Bloggintervju med Louise Lindfors, ordf. Fredrika Bremer Förbundet

Nedan finner du en otroligt inspirerande intervju med en mycket driven kvinna som har vigt sin karriär till att jobba för jämställdheten. Hon berättar bland annat om vägen in i Fredrika Bremer Förbundet, hur dem arbetar för att uppnå sina mål, samt om motgångar hon stött på och hur dessa kan tacklas. Enjoy!

Kan du berätta om din bakgrund?

Åh, jag har rört mig mellan flera olika världar kan man säga. När jag var liten ville jag bli skådespelare, jag älskade film och teater. Jag ville spela teater, regissera och vara i ögonblickets konst! På sätt och vis var väl detta grunden för vad jag ägnar mig åt idag också, ledarskap och kommunikation med utgångspunkt i kreativitet och kultur. Efter gymnasiet arbetade jag i flera år som skådespelare och hade även ett eget jazzband och efter det blev det litteraturvetenskap på universitetet. Jag var fokuserad på barnkultur då, skrev min uppsats inom barnlitteratur, jobbade på SVT Barn- och Ung, Junibacken och Barnens Bokhandel. Efter examen och att mina två fantastiska döttrar kommit till världen så fick jag arbete som redaktör på bokförlaget Natur & Kultur, där jag kom att stanna i sju år. Jag fick möjlighet att lära mig mycket, hade flera olika tjänster, både på redaktion och marknadsavdelningen och det var en mycket utvecklande tid! Jag tyckte på många sätt att jag hittat vad jag letat efter och var väldigt engagerad i vilka böcker vi skulle ge ut och fick ta mycket ansvar. Men det var också en tid som byggde upp en frustration, jag hade periodvis alldeles för mycket på mitt bord och jag tyckte inte att min position på förlaget speglade mina framsteg. Jag ville bli förläggare, jag tyckte att det var just den biten jag kunde bäst: att av hundra böcker se vilken just vi borde ge ut! I efterhand kan jag tänka att jag hade kanske för bråttom. Det fanns en sådan enorm ambition och passion hos mig då som är svår att passa in i en större organisation. Det blev nödvändigt att hitta en egen plattform för att kunna utveckla det jag brinner för, arbetet för mänskliga rättigheter, jämställdhet och kultur!

Hur kommer det sig att du involverade dig i Fredrika Bremer Förbundet? Berätta gärna om din resa inom förbundet!

Det skedde i samband med att jag startat ett eget förlag och precis publicerat en fransk bok på svenska av motståndsmannen och medförfattaren till de mänskliga rättigheterna, Stéphane Hessel! Jag var ute och berättade om boken i massa olika sammanhang, Tällberg Forum, Bokmässan, Skolforum, Almedalen mm och befann mig på Kvinnodagen på ett event arrangerat av Fredrika Bremer Förbundet. Jag pratade med dåvarande ordförande Birgitta Wistrand och gav henne ett ex av boken. Hon ville gärna samarbeta med mig och valde in mig i en kommitté med delegater från UN Women och FBF som drev ett projekt om Kvinnokonventionens ställning i kommuner och landsting. Det samarbetet fungerade väldigt bra, varpå jag blev nominerad till förbundsstyrelsen i FBF. Jag blev väldigt glad över att hitta en organisation som var partipolitiskt oberoende och hade arbetat för jämställdhet sedan 1884! Jag kände till förbundet sen jag var liten då min mamma varit engagerad feminist och varit anlitad som föredragshållare inom företagsekonomi och ledarskap. Jag kände en stark tillhörighet och anade också en potential att vara med och utveckla förbundet, att ta en anrik organisation in i samtiden. Eftersom jag arbetar som konsult hade jag också möjligheten att ta initiativ till och driva projekt inom förbundet och drev ett treårigt projekt om ojämställda pensioner som vi fick väldigt bra genomslag på! Vi gjorde en webkampanj med informationsfilmer och arrangerade ett flertal event på bla Södra Teatern och Rival. Jag tror ju som sagt att kultur fyller en helt nödvändig roll i människors önskan och förmåga att ta till sig politik och i att bedriva förändringsarbete. Alltså jobbade vi till stor utsträckning just med kultur, Bianca Kronlöf och Zinat Pirzadeh gjorde stand-up, Shima Niavarani och Petra Marklund och Joel Alme musicerade, vi bad till och med dansaren Nina Åkerlund att tolka det orangea kuvertet med dans!

Hur arbetar ni på förbundet för att uppnå målen: fler kvinnor där makten finns, fler män där barnen finns samt jämställda löner?

Vi arbetar dels med enskilda opinionsbildande projekt och kampanjer inom dessa områden, såsom jämställda löner och pensioner, kvinnors representation i bolagsstyrelser, normkritik i skolan, individualiserad föräldraförsäkring, för att ta några viktiga exempel. Inom opinionsbildning ingår exempelvis att skriva debattartiklar, skapa event, seminarier, informationsmaterial, vara remissinstans, bjuda in till samtal, skriva öppna brev till politiker mm. Sedan är vi också involverade som NGO i större politiska sammanhang, som representanter i Jämställdhetsrådet; en samling sakkunniga som träffar jämställdhetsministern för kunskapsöverföring och samtal en gång i halvåret, vi deltar i FNs Commission on the Status of Women varje år i New York, vi är medlemmar i paraplyorganisationen Kvinnolobbyn samt finns representerade i ett flertal nätverk på nationell och internationell nivå.

Sedan har vi även ett stort antal lokala kretsar i FBF som arrangerar programverksamhet på sina orter, allt från Örnsköldsvik till Landskrona. Vi publicerar även världens äldsta feministiska tidskrift, Hertha! Den har kommit ut enda sedan 1864, under olika namn genom tiderna men i modern tid med namnet Hertha som ju är namnet på en roman av Fredrika Bremer som var ett av de viktigaste inläggen i jämställdhetsdebatten i mitten av 1800-talet.

Engagerar du dig i andra organisationer? Om, vilka och varför?

Ja, Rädda Barnen och Röda Korset, Stadsmissionen, Unicef och Svenska FN Förbundet samt visst engagemang i organisationer där FBF finns representerade av olika skäl; KSAN, Cancerfonden, IAW. Varför? Jag är född med en mängd privilegier, som jag inte på något sätt tar för givet. Min mamma kom till Sverige som papperslös flykting då hon var tre år gammal. Hennes mamma gifte sig med en svensk man och detta blev vår familjs räddning. Mamma blev sedan den första kvinnan som disputerade på Handelshögskolan i Stockholm. Hon är min absolut största förebild och hon lärde mig det viktigaste en människa kan förstå under en livstid: ta ingenting för givet och räkna alltid med att ge mer än du får tillbaka. En ödmjukhet och en stolthet som jag bär med mig i allt jag gör. Mitt engagemang i ideella organisationer är ett sätt att genom att dela med mig av min tid och kompetens bidra till att de som av olika skäl inte haft samma privilegier som jag har ska få hjälp och stöd. Så Rädda Barnen för de utsatta barnen i Sverige och i världen och Röda Korset för alla människor på flykt, i konflikt, men också här och nu; jag har till exempel varit volontär läxhjälp i perioder då jag haft den tiden att avvara.

Vad är dina bästa lärdomar av att vara ordförande för ett så pass stort och oerhört viktigt förbund? Berätta gärna om dina bästa tips och råd till våra läsare som är intresserade av att uppnå en liknande roll!

Mitt viktigaste råd som jag alltid påminner mig själv om dagligen är: tydlighet och ödmjukhet. Jag är starkt värderingsstyrd i mitt ledarskap och är allergisk mot hierarkier och makt som baseras på förtryck eller våld (implicit eller faktiskt). Alltså försöker jag hitta vägar att uppnå makt och förtroende genom empati, lyhördhet och kunskap. Och det, vill jag påstå, är supersvårt men ytterst nödvändigt om du vill bli en stark och hållbar ledare! Just när det handlar om FBF, en anrik organisation med en på sätt och vis nedärvd hierarki och struktur som syftat till att ”skugga” befintliga maktcentrum och kopiera dem. Jag talar nu om starten för förbundet; rösträttsrörelsen, kvinnors deltagande i politiken, representation etc, som var viktigaste frågorna initialt, så blir det naturligtvis en fara i att ”bli en bättre man än männen” Alltså, för att vinna makt och inflytande, men för att också förändra världen och dessa ordningar till något mer mänskligt och rättvist, krävs både tydlighet och en förmåga att hålla kvar sina egna värderingar och ideal även om omgivningen är hierarkisk. Det är också en oerhört svår balansgång när det handlar om vad jämställdhet som politikområde och offentligt samtal befinner sig idag i jämförelse med tex tio, tjugo, trettio år tillbaka i tiden. Jag som ordförande måste navigera mellan vad de medlemmar och engagerade röster i FBF som drev frågorna på tex 80 och 90 talet anser är viktigaste frågorna samt hur vi ska uttrycka oss i det allmänna samtalet och samtidigt förstå vad som är viktigast idag och imorgon, för de unga tjejer och killar som är engagerade i feministiska frågor och hur vi ska vara relevanta för dem.

Har du stött på motgångar i din karriär inom förbundet (eller tidigare karriär)? Om, hur har du hanterat dessa?

Självklart har jag mött mängder av motgångar, enda sättet att komma framåt är att tackla hinder och ta sig vidare, eller hur? Små motgångar möter jag dagligen, de tacklar jag genom att svara och bemöta andra som jag vill bli bemött själv. Om det inte fungerar får ”teflon-skinnet” göra sitt: låta det rinna av baraJ Stora motgångar har jag tacklat genom att arbeta med mig själv och försöka vara så ärlig som jag bara kan, mot andra men inte minst mot mig själv. Ställa frågor: vad gick fel här och varför? Vad hade jag kunnat göra annorlunda? Beror detta missförstånd på något jag missbedömt eller ligger det hos den/de andra? Att hela tiden inventera sina drivkrafter, ha ärligt uppsåt och våga utvärdera detta i olika faser i livet. Ibland handlar ju motgångar om att livet försöker påminna dig om att du är på fel väg! Jag hade en period då alldeles för många saker var outredda i mitt liv, privat hade jag gått igenom massa stora smärtsamma förändringar som var och en för sig hade varit nog för att växla ner och slicka såren en stund och på jobbet försökte jag samtidigt peeka och toppleverera hela tiden. Det blev en spiral av stress och omdömesfattiga beslut och val från min sida och det var först när jag verkligen tog time out (först av tvång eftersom jag brutit svanskotan på en skidtur.. och sedan genom ett medvetet val, jag åkte till Paris och  gjorde praktik på ett litet franskt förlag) som jag hittade tillbaka till min inre röst, fick min kompass att börja fungera igen.

Har du några förebilder som inspirerat/hjälpt dig genom din karriär? Varför är dem dina förebilder?

O ja, många! En av mina största förebilder är Lydia Cacho, en stark feminist och människorättsaktivist i Mexico. Hon är den starkaste, modigaste, varmaste och mest inspirerande person jag har träffat. Jag jobbade med hennes böcker och hon blev sedan en vän och förebild. En annan av mina starkaste möten är med den franske motståndsmannen och medförfattaren till de mänskliga rättigheterna som jag nämnde tidigare, Stéphane Hessel, som dog häromåret vid 95 års ålder. Jag träffade honom i Paris och vi blev vänner och jag gav ut hans böcker på svenska. Han överlevde tre koncentrationsläger och han lärde mig mycket om livet. Bland annat sa han att det viktigaste rådet för ett långt liv var (förutom att inte röka!) att älska sig själv precis som du är! Det hade han lärt av sin mamma, en fantastisk konstnär vars liv är förebild för Jeanne Moreaus rollfigur i Jules & Jim (för alla frankofiler!). Sedan har jag säkert ett hundratal förebilder inom alla områden, litteratur, kultur, mänskliga rättigheter, teater, musik…

Vad är det som driver och motiverar dig i vardagen och i karriären?

Önskan att bidra till att världen blir bättre! Små och stora saker, kärlek. Mina barn. Dansa tango. Yoga. Läsa. Musik. Se andra människor växa.

Till sist, vad är dina drömmar och mål inför framtiden?

Jag hoppas att en dag få bli ”chef på riktigt”, hahaha!! Idag har jag en mängd ansvarsområden: personalansvar, strategi- och budgetansvar, extern och intern kommunikation samt är firmatecknare tillsammans med kassaförvaltaren för närmare hundra miljoner kronor, eftersom förbundet förvaltar ett stort antal stiftelser. Jag är alltså i praktiken en slags koncernchef. Men på pappret är jag ”bara” ordförande i en ideell förening. I mitt nästa uppdrag hoppas jag utveckla mina ansvarsområden, och helst av allt vill jag arbeta mer med kultur. Jag vill också utveckla min kunskap om världen, språk, kultur och politik: att arbeta internationellt är en dröm. Och att fortsätta inom akademin, att doktorera inom litteraturvetenskap till exempel. Så dröm-mixen är kanske: chef för Svenska Institutet i Paris med en doktorsgrad i bakfickan!

16 mars, 2016

Women in Leadership Nordics

Ni som redan lyssnat på veckans intervju vet att Eva bland annat pratar om organisationen Women in Leadership Nordics som hon leder tillsammans med en manlig kollega på Radisson Blu. WiLNordics har målet att höja procenten kvinnliga ledare inom hotellkoncernern EMEA genom att minska förutfattade meningar och stärka kvinnors  självförtroende att våga ta steget och söka högre positioner.

Nästa vecka kommer vi posta en intervju med Women in Leadership Nordics cirkelledare här på bloggen. Då kommer hon berätta mer om WiLNordics, hur dom arbetar för att nå sina mål etc. En grym inspirationskälla för kvinnor som vill starta ett liknande koncept på sin egen arbetsplats!

 

<3 <3 <3,

Drivet teamet

 

15 mars, 2016

MAKERS

Vi på DRIVET vill tipsa om den grymma hemsidan www.makers.com. Makers.com belyser historier om kvinnor som gjort banbrytande karriär/historia idag för att skapa inspiration och motivation till morgondagens ledare. Dom har samlat ihop över 3000 historier från över 300 kvinnor. Missa inte att gå in och bläddra i arkivet!

 

Kärlek,

Drivet teamet

14 mars, 2016

Sheryl Sandberg Ted Talk

Har ni lyssnat på Facebook’s COO Sheryl Sandberg’s grymma Ted Talk om varför vi har för få kvinnliga ledare? Om inte kan ni göra det här. Som vanligt ger Sheryl otroligt många tänkvärda råd och tips till er som vill klättra i karriären.

 

Ha en trevlig morgon!

 

Kärlek,

Drivet teamet

 

Foto: REUTERS / Mike Segar

2 mars, 2016

How to be a powerful women

Lyssna på dessa visa kvinnor som delar med sig av sina personliga råd och filosofier om hur man kan skapa sig / behålla en framgångsrik karriär.

 

Ha en trevlig dag!

//Drivet Teamet

1 mars, 2016

Filmkväll

Till något helt annat än karriär- Såhär efter The Academy Awards är det lätt att bli sugen på filmkväll. På Wikipedia kan ni hitta en lista på samtliga kvinnliga vinnare (och nominerade) för bästa roll genom tiderna, och filmerna de medverkat i.

 

Enjoy!

29 februari, 2016

The Academy Awards

Ett STORT GRATTIS till Alicia Vikander som igår vann sin första Oscars för bästa kvinnliga biroll i filmen ”The Danish Girl”!

 

Foto: Jason Merritt / Getty Images

26 februari, 2016

Veckans Bloggintervju (del 2)

Skrolla ner i flödet för att läsa del 1 utav intervjun med drivna Charlotte Ågren, grundaren till Londons största nätverk för svenskar: www.londonsvenskar.com!


6) Har du några fler pågående eller kommande projekt? Om, kan du berätta mer om det?

Just nu försöker jag, efter att äntligen ha avslutat universitetsstudier att börja jobba lite mer aktivt med LondonSwedes.com samtidigt som vi har startat upp ett eventbolag som kommer fokusera på svenska events i UK. Jag har redan mina kräftskivor och Lucia events som faller under LondonSwedes events. Det går riktigt bra men detta är ett nytt företag med lite annat koncept.

Vi kommer börja med en midsommar-feast eller mini festival under 2016 för att sedan expandera till en midsommarfestival under 2017 för runt 8 000 gäster. Idén har tagit fart sedan våra tidigare midsommar efterfester (efter traditionen att samlas i Hyde park) har vart slutsålda och populära. Jag har Screen Shot 2016-02-22 at 22.24.25rekryterat ett team tidigare från Mama & Company som gjort bland annat Wilderness och Lovebox och vi är väldigt exalterade att börja jobba tillsammans. Vi pitchar för investerare under kommande månader.

Kommer bli två jobb parallellt igen men tanken är att ha in lite fler personer som jobbar med LondonSwedes.

7) Vart ser du dig själv (eller LondonSwedes) karriärsmässigt om 10 år?

Jag kommer jobba med festivaler och större events, eller så kanske jag har sålt det företaget och startat något nytt. Jag kommer ta alla chanser jag kan till nya spännande projekt om de dyker upp. Tror aldrig min nyfikenhet och energi kommer dö ut. Kommer förmodligen även ha familj bestående av massa hundar.

8) Vad är det som driver dig i vardagen och i karriären?

Jag drivs av tanken att kunna skapa något som människor uppskattar och där folk har kul. Därav drivs jag väldigt mycket av att träffa folk inom event industrin och inom festivaler då de skapar något som folk väljer att gå till enbart för att njuta och ha kul. Det är drömmen att kunna ha skapat något sådant.

Var aldrig särskilt driven av pengar med LondonSwedes utan det var alltid bara kul att ha en plattform som folk kunde få hjälp av. Dock har jag lärt mig med tiden att tid är pengar och min tid är värdefull ju äldre och mer erfaren man blir. Enda anledningen till att pengar driver mig mer på senaste tiden är för jag vill kunna starta upp nya projekt.

Exemplevis vill jag och Sanna (som jag nämnde tidigare i intervjun) göra merchandise för LondonSwedes. Tror det skulle kunna fungera, har börjat lära mig vad som funkar bland communityn haha.

9) Vad är dina framtida drömmar?

Det fantastiska med det jag gör och gjort är att det sakta men säkert formats mot det jag nu gör vilket är events. Jag drömmer om att bli framgångsrik vilket är för mig att ha mitt eget hem, mina vänner runt om kring mig, kunna resa när jag vill och alltid kunna få jobba med något jag brinner för.

Jag vill kunna jobba varsom helst i världen och bestämma över min egen tid. Jag har inte jobbat för någon sedan mitt internship under 2010 och kommer nog aldrig göra det så är rätt nära drömmen. Det behöver inte vara mer än så för att jag ska vara lycklig.

10) Till sist, vem/vilka är dina förebilder? Är det någon som inspirerat dig extra genom processen att starta LondonSwedes?

Inte riktigt för att vara helt ärlig. Men däremot måste jag säga att alla de otroliga kvinnor jag fått äran att lära känna genom organisationerna Svea-Britt och SWEA som spenderat många många år i London, och kom hit på en tid då det inte fanns internet och support att få. Det är läskigt som det är att flytta till ett nytt land!

 

Om du bor i London eller ska resa dit i framtiden, missa då inte att gå in på LondonSwedes!

25 februari, 2016

Veckans Bloggintervju

Denna vecka har jag intervjuat Charlotte Ågren, tjejen som bestämde sig för att flytta till London och som kort därefter startade ”LondonSwedes”, ett nätverk för svenskar i London som snabbt blev en stor hit (Läs: det största nätverket för svenskar i London). Detta är en tjej som inte är rädd för att köra på! Ta del av hennes historia och grymt bra tips nedan.

1) Hur ser din bakgrund ut och varför flyttade du till London?

Jag växte upp i Stockholm och studerade upp till 18 års ålder då jag valde att flytta till Malta. Malta är fullt av svenska spelbolag och det var rätt fantastiskt att kunna gå till stranden varje dag efter jobbet. Jag blev kvar något år och flyttade sedan hem till Stockholm igen.
Började jobba och spara ihop pengar för att resa till Australien och studera men kom inte så långt utan träffade en pojkvän och flyttade till London med hans jobb. Jag började att studera PR och Marknadsföring direkt och fick sedan ett internship på Katrin Zytomierskas byrå Pure PR i Stockholm under några månader innan jag sedan åkte tillbaka till London för gott för ett internship på Escadas huvudkontor.

2) Berätta om LondonSwedes, hur kommer det sig att du startade hemsidan?

Jag har alltid varit full av idéer men jag tror många kreativa känner igen sig i att det är svårt att hitta en sak som man kan fokusera på och verkligen jobba för.

Jag bodde ju i London redan med min föredetta pojkvän som själv var/är entreprenör och som givetvis inspirerade mig mycket och som framför allt fick mig att få självförtroendet att bara köra.

Jag insåg efter 3 månaders internship på Escada att ett 9-5 jobb inte alls fungerar för mig. Jag hade ändå försökt många år vid det här laget.

Jag träffade en tjej vid namn Sanna och vi bestämde oss för att starta hemsidan tillsammans. Vi fick ihop ett rejält gäng Screen Shot 2016-02-22 at 22.24.34som alla bidrog till hemsidan, och så satte vi igång. Dessvärre åkte vi på en riktigt smäll av en potentiell investerare som försökte ta över idén och hemsidan genom att blocka mig från hemsidan och all access till medlemsbasen efter 3 månaders fulltids jobb. Det var en riktig käftsmäll när man varit så exalterad och peppad över en idé och det tog månader innan vi kunde lösa denna tvist. Jag hade en riktigt jobbig tid i början av lanseringen då den endast bestod av att släcka bränder.

Mitt förhållande med min pojkvän tog slut i samma stund så om man talar om en berg och dalbana var denna tid  (2011) den värsta dippen.

Dock var min vision och mitt mål starkare än så och jag lät detta aldrig stoppa mig. Det är jag otroligt glad för då sidan sedan bidrog till att jag blev tilldelade ett stipendium på Regent’s University i London.

Det var helt sjukt att förstå att jag fått en utbildning på 3,5 år av skolan. Jag började under hösten 2012 och blev klar förra året.

Jag har sedan 2012 drivit hemsidan, min event-business och mina studier parallellt.

3) Vad var dina första steg- från idé till handling?

Jag ser till att närverka och träffa personer i samma business som jag vill ge mig in i.

Nu exemplevis när vi planerar inför en midsommarfestival under 2017 har jag spenderat ca 4 månader och träffat folk i industrin som jag ser upp till. Jag har gått på lunch med grundaren till Field Day som har över 40 000 besökare varje år och även fikat flertal gånger med en Creative Director från Mama & Company som är en av de största eventbyråerna i Storbritannien. Det absolut fantastiska är att dessa personer har sedan introducerat mig till folk i branschen som jag nu jobbar med. Det är otroligt vad jag lärt mig och vilka personer man kan träffa genom att faktiskt bara fråga.

Man lär sig mest av att höra historier från andra än att läsa teoriböcker. Jag kan ibland känna att livets (hårda) skola är bättre än en utbildning men så får jag inte säga, utbildning är viktigt (!).

4) Vad är dina bästa lärdommar från processen att starta och bygga upp ett företag? Kan du ge ditt bästa tips/dina bästa tips till våra läsare?

Enligt läroböckerna är det bra att ha en businessplan och en strategi klar tidigt men jag har tyvärr aldrig följt några regler. Jag har bara gasat på, detta har gjort att jag har sumpat många chanser och gjort saker lite långsammare än det annars kunde tagit men jag har också vunnit och tagit vara på lika många chanser just därför. Jag är inte så försiktig när jag vill något utan har frågat mig fram och gjort.

Jag har också lärt mig på vägen vad som funkat och därefter format en businessplan, och det är inte förens nu flera år senare som jag faktiskt har gjort en klar och är redo att söka investerare. Jag har inte kunnat göra detta tidigare då jag har studerat så nu är tiden inne.

Men ett viktigt råd är att hålla koll på sin ekonomi från början, ha en bra accountant, betala sin skatt och inte vara sen med räkningar. Sen är det enormt viktigt att ha folk att bolla med. Jag har tyvärr saknat detta i vissa tider och det är svårare än man tror för det kommer alltid vara en bergochdalbana när saker inte går som det ska.

Att ha en mentor kan vara något och det finns fantastiska inspirationskällor och nätverk i Sverige man kan vända sig till.

Screen Shot 2016-02-22 at 22.24.08En sak som jag förstår nu ju mer jag dealar med människor och e-mail är att det är svårt att hinna med allt, men jag tycker det är jätteviktigt att lära sig att svara på e-mail och telefonsamtal och alltid återkomma till folk. Hinner du inte, skaffa en intern eller en viral assistent. Bränn inga broar genom att ignorera e-mails och kunder.

Lärdom till mig själv också! Jag var väldigt stressad då jag både hade event för 500 personer, 5 tentor och en hemsida att sköta under perioder.  Var nära att bränna ut mig, som tur va kände jag efter och fick droppa något av sakerna för ett tag.

5) Vad har varit jobbigast och vad har varit roligast i processen? Hur har du hanterat eventuella motgångar?

Roligast är definitivt att jag kan göra så mkt olika saker, vi har gjort YouTube videos, vi går på restauranger och gör reviews, vi får fribiljetter till teatrar, musikaler och events som vi skriver om. Vi har även gjort kring 15 stora events och fått göra intervjuer med kändisar och artister på besök i London.

Vi börjar växa just inom jobbdelen på sidan och funderar på att utveckla denna del då majoriteten av våra besökare söker jobb i London vid någon tidpunkt. Så det är väldigt mycket kul som hänt under åren och roligt att se saker ta form och fart.

Jobbigast var definitivt början, min otroliga otur med mina två första programmerare och businesspartners. Jag är otroligt glad att jag fortsatte ändå, det resulterade iaf i att jag äger hemsidan och varumärket 100% själv. Ensam är inte stark alla gånger dock och jag är väldigt redo att ta in någon eldsjäl i företaget nu i form av investerare och businesspartner. Gärna en kvinna – (en hint till er som läser detta).

 

Del två släpps som vanligt imorgon. Missa inte!!

23 februari, 2016

Sommarkurser på högskolan/universitetet

Går du i tankar om att ta en sommarkurs? Missa då inte att ansöka innan sista anmälningsdag 15e mars. Fler viktiga datum kan ni hitta här!

Går du i tankar om att börja plugga men vet inte vilka kurser / vilken utbildning som skulle passa dig? Kolla då in denna artikel där Monika Karlsson, studievägledare på hemsidan vägledingsinfo.se, tipsar om hur man kan navigera rätt.

 

Kärlek,

Drivet teamet

22 februari, 2016

Gåsmamman

Förra veckans gäst var skådespelerskan Susanne Thorson som bland annat spelar i den Svenska dramathrillern ”Gåsmamman” tillsammans med Alexandra Rapaport. Den kritikerrosade serien hade premiär 18e Februari i Kanal 5. Om ni missade första avsnittet kan ni se det på: http://www.dplay.se/gasmamman/. Missa inte denna oerhört spännande serie i 8 delar varje torsdag kl21!

19 februari, 2016

Veckans Bloggintervju (del 2)

Här kan ni läsa del 2 utav konstnären och entreprenören Ewa Borin’s intervju där hon bland annat ger grymma tips på hur man kan hålla sig motiverad och driven karriärsmässigt:

 • Har du stött på motgångar? Om, hur har du hanterat detta?

Krascha, bryt ihop och kom igen! :) Ha! Ha! Skämt å sido! Jag brukar träna! Skönt att få ur sig frustrationen. Jag pratar med mina närmaste och vänner! Var inte så hård mot dig själv!! Alla gör misstag ibland! Tillåt dig att
”misslyckas” – hur ska du annars nå framgång om du aldrig sticker ut och vågar testa dina idéer? Bra också att bygga upp ett nätverk bestående av olika kompetenser. Ta hjälp när du behöver, men se också till att bidra och att ge av dina erfarenheter och styrkor. Var generös, förmedla kontakter eller försök att hjälpa till om och när du kan!

 • Hur håller du dig bäst motiverad och driven som egenföretagare?

– Bra fråga! Sov! Har med åren insett att sömnen är superviktig. Har tidigare, under E1perioder, jobbat flera timmar per natt vilket självklart påverkar skärpan, man blir inte kristallklar direkt. :) Dessutom gör sömnbristen att det är lättare att tappa energin (+ massa andra dåliga saker!)

– Stanna upp och gläds åt dina framgångar! Varför inte fira med en god middag, champagne, en spa behandling, eller något annat du tycker om…?

– Jag deltar i olika typer av nätverksträffar. Jag har inga anställda ännu och behöver träffa andra företagare för att få input och vidga vyerna. Diskuterar och ventilerar även med mina närmaste och människor i min omgivning/kontaktnät.

 • Har du några förebilder som hjälp dig/inspirerat dig på vägen?

Ja, flera! Min familj och mina vänner är de största förebilderna! Är fascinerad och inspirerad av företagare som ex. Steve Jobs, som under så kort tid lyckats bygga upp ett gigantiskt globalt företag. Markus ”Notch” Person (Minecraft) är en stor förebild!! Det han och Mojang gjorde var helt fantastiskt!! Blir också inspirerad av människor som gör gott för andra människor genom att skänka en stor del av sin förmögenhet, Som Bill och Melinda Gates, Niklas Zennström, Sigrid Rausing, osv…men också av alla som hjälper i det ”lilla”. Människor som regelbundet köper tidningen Situation Stockholm, de som bidrar med sin tid som volontärer i olika sammanhang, alla som skänker kläder och skor till utsatta runt om i världen, människor som skänker pengar via sina mobiler när det är någon typ av insamlingsgala på TV, osv, osv…Blir väldigt inspirerad av människor som av egen kraft drar igång en insamling och också fullföljer den genom att se till att det som skänks kommer fram till de som behöver hjälpen som exempelvis ”Vi gör vad vi kan”, och fantastiska Ida Björnstads ”Ge bort till sport”. Alla de läkare runt om i värden som ansluter sig till Läkare utan gränser och erbjuder sin hjälp inspirerar mig också… Listan kan göras mycket längre, men jag stannar här! :)

 • Till sist, vart ser du dig själv om 10 år?

– Redan under 2016 vill jag vidareutveckla appen och gå samman med en större, gärna internationell, organisation för att nå en snabbare global expansion + att då få möjlighet att vidareutveckla konceptet med fler appar (även spel!),
produkter och tjänster. Är helt klar med hur jag vill vidareutveckla och med vad. I planen ligger även att översätta appen/apparna till fler språk, ex. ryska. Har ringat in några intressanta organisationer som jag tror skulle lyckas bäst
med en sådan expansion och utveckling. För egen del vill jag gärna jobba kvar några år (förutsatt att de vill ha mig med :) ) för att få möjlighet att genomföra mina idéer.

– Mitt mål har alltid varit att så snart jag når lönsamhet avsätta en del av vinsten till Spaceflower1Copy (1)hjälpinsatser riktat till barn. Det kan handla om att ge barn trygghet och tak över huvudet, möjlighet att gå i skola, mat, mediciner, osv. Gärna bygga upp smarta projekt som sedan blir självförsörjande och kan stå på egna ben.

– Om 10 år hoppas jag ha skaffat mig tillräckliga resurser för att investera i och sätta samman en liten grupp av skarpa hjärnor och tillsammans med dem arbeta för att lösa några av de utmaningar vi står inför. Det kan handla om att utveckla nya energikällor, bygga ”broar” och ena länder för att undvika att krig bryter ut med ett stort mänskligt lidande som följd, utveckla tekniker och metoder för att göra vår planet lite renare.

Om ni är intresserade av att se mer utav Ewa’s konst kan ni gå in på www.ewaborin.com! Appen hittar ni här!

18 februari, 2016

Veckans Bloggintervju (del 1)

Nu är det återigen dags för Veckans Bloggintervju! Denna vecka har jag intervjuat den passionerade och drivna konstnären och entreprenören Ewa Borin. Men innan Ewa började sin bana som egenföretagare hann hon med att jobba både som VD, försäljningschef, och projektledare. I denna intervju kan ni bland annat läsa om Ewa’s vändningspunkt, framtida mål, varför hon bestämde sig för att starta sin egen app, samt en hel del lärdomar, tips och råd.

Enjoy!

 

 • Vi vill gärna höra mer om din bakgrund!

Har en akademisk utbildning inom marknadsföring, management och ekonomi. Har arbetat i olika branscher och i olika befattningar vilket jag tycker berikar och ger bra erfarenheter. Jag prioriterar bra mat, träning och en hälsosam livsstil i stort, vilket även ledde fram till skapandet av appen 10-Minute Baby à la Carte. Jag är ganska otålig och resultatorienterad till min läggning. Älskar att sälja och göra affärer och att triggas av att få ut nya saker/varumärken på en större marknad.

Jag har en stor passion för mode och blir ofta influerad av mode i mitt skapande. Jag är en person som alltid gillat att röra på mig. Har dansat (jazz/show/street/funk/step/klassiskt/orientaliskt) i större delen av mitt liv.

 • Vad var din vändningspunkt från att jobba som VD, försäljningschef och projektledare till att börja jobba med konsten? Och sedan starta en egen app?

Ewa Borin inläMitt företag är ett utvecklingsbolag och jag arbetar idag med att få ut två varumärken på en global marknad. Dels mig själv ”Ewa Borin” som konstnär, dels familjeappen 10-Minute Baby à la Carte. Jag tar även konsultuppdrag när jag hinner! Vägen till att att bli företagare har kommit stegvis. När jag startade bolaget hade jag en annan affärsidé som
jag fick lägga på is när sonen kom. Den var för tidskrävande och jag ville inte offra tiden Ewa Borin blogginlmed honom. Under mammaledigheten tog tankarna om appen form och jag började producera en del texter och dra upp riktlinjersom senare mynnade ut i appen. Jag har målat under en stor del av mitt liv, men det är först på senare tid jag beslutat (efter påtryckningar från min omgivning) att göra något seriöst av det. Nu säljer jag min konst till både företag och privatpersoner. Deltar även med konsten i olika typer av event, utställningar, osv. Min nya e-shop www.ewaborin.com är klar. Fri frakt oavsett land!

Största utmaningen när det gäller konsten är att öka antalet besökare/köp till sajten www.ewaborin.com , driva trafik. Att hitta bra visningsmöjligheter för konsten i olika städer, både i Sverige och internationellt. Bra att ibland visa konsten irl också ;) Ser också möjligheter i att samverka med andra företag, där vi hittar bra synergier mellan konsten och deras verksamhet.

 • Vad var dina första steg till att starta appen ”10-MinuteBaby à la Carte”, från idé till handling? Har du några tips till andra som är intresserade av att starta en egen app?

När jag var mammaledig reagerade jag på att se att väldigt många valde att ge sina barn mat ur burkar och tuber. Jag har alltid uppskattat fräscha råvaror, goda dofter och färger när jag lagar och äter mat. Därför var det självklart att mitt barn också skulle få njuta av det. Tilltalas också av tanken att man har möjlighet att välja bra råvaror och vara selektiv när man lagar maten själv. Man vet precis vad man äter!

För mig var det viktigt att ge föräldrar ett gediget material att ösa ur och hämta information från i form av faktatexter, recept och tips. Jag ville även sätta en kvalitetsstämpel på det jag producerade/på appen och inledde därför ett Ewa Borin blogginläggsamarbete med en dietist som har faktaverifierat allt material i appen och näringsberäknat alla recept som vänder sig till barn, vilket jag tror är ganska unikt. På så sätt vet föräldrarna att barnen får i sig rätt mängd proteiner, kolhydrater och grönsaker.
Att min översättare bor i USA och översätter kokböcker bidrar också till appens unikitet och styrka. Inför varje nytt översättningsuppdrag uppstår ofta frågor som rör särdrag på ex. USA marknaden kontra EU osv och då är det bra att bolla med en ”native”.

Appen kommer att förses med fler inspirerande avdelningar och recept! Har inlett ett nytt samarbete med en duktig kock som kommer in med en fantastisk avdelning med supergoda recept till hela familjen!

Jag har många tips! Lyfer fram några här:

– Slarva aldrig med ”kärnan”. Fundera över vad du erbjuder och vad som är viktigast i din produkt eller tjänst. Om du gör en innehållsapp som min, är det inte smart att börja ta genvägar när du producerar innehållet, men om du gör en spelapp kanske det är viktigare med grafik och design?

Ewa Borin blogg– Fundera över
vilken som är din målgrupp och hur du ska nå dem. Bara för att din app ligger i AppStore och Google Play kommer ingen per automatik hitta den bland miljontals andra.- Om du inte själv besitter programmeringskunskap kan det vara bra att satsa tillsammans med en vass programmerare. Då sparar man både pengar och tid.

– Glöm inte att skydda din idé och ditt varumärke hos PRV. Och när du väl fått din ansökan godkänd ska du vara beredd på att fejkfakturor börjar dyka upp, speciellt om du får en internationell ansökan godkänd

– Ha tålamod, för allting tar längre tid än man räknar med från början.

– Och så det sista tipset som egentligen är det viktigaste: känn glädje, motivation och kärlek till det du gör!

 • Har du andra kommande/pågående projekt vid sidan av? Om, berätta gärna mer!

I mitten av mars kommer jag att delta i en välgörenhetsgala. Jag har donerat min oljemålning My Green Room (går att se på hemsidan) till den svenska, ideella organisationen, Project Playground som grundades av Prinsessan Sofia och Frida Vesterberg 2010. Den kommer att auktioneras ut i samband med galan och jag hoppas den betingar ett högt pris! Pengarna går till att förbättra barn och ungas möjligheter i livet genom en meningsfull fritid med fokus på individen. Project Playground har idag verksamhet i kåkstäder utanför Kapstaden, Sydafrika.

Jag kommer även att, som konsult, hjälpa ett företag att utveckla sin försäljning.

 • Vad är dina bästa lärdomar både av att vara anställd, starta, samt att driva företag? Berätta gärna om dina bästa tips och råd till våra läsare!

– Att gå från att vara anställd till att driva eget företag innebär att det är du själv som i större utsträckning måste lösa olika typer av problem när de uppstår. Saker som du kanske mer eller mindre tog för givet som anställd är inte längre självklara. Som att kontakta helpdesk när datorn eller mobilen strular, få lön och pensionsavsättningar varje månad, ha tillgång till flera kollegor (dessutom vissa med nischkompetens, ex. en bolagsjurist) att diskutera med och få hjälp av, osv….Som företagare har du ofta ”bara” dig själv. Med det är också det som är själva tjusningen med att vara företagare. När du lyckas vet du att det skett tack vare ditt eget driv, kompetens och envishet :)

– Oavsett om man är anställd i ett företag/organisation eller driver företag tror jag på att vara rak och ärlig i alla sammanhang gentemot kollegor, leverantörer och kunder.

– Försök att ta tag i eventuella problem så tidigt som möjligt, aldrig bra när missnöjet sprider sig bland kunder, anställda, osv. Fråga dina kunder om de är nöjda med det du levererar. Var där, var närvarande, följ upp! Ställ frågor om du märker att något inte är som det ska. Det värsta man kan göra är att sopa eventuella problem under mattan. De försvinner inte av sig själv!

– Skratta och ha kul. Ta med humorn i det du gör. Dagarna blir roligare då. Omge dig med människor som stöttar och bryr sig om (åtminstone i den närmaste kretsen)

– Vad tycker du om att göra på fritiden? Vad får dig att må bra? Det är viktigt att avsätta tid till sådant som ger dig energi och får dig att må bra. Du har bara dig själv. Du har ingen chef som lyfter och peppar dig när/om försäljningen sviker.

– Träna, sov och ät bra! Då minimerar du risken att drabbas av förkylningar.

 

Del 2 utav Ewa’s intervju kan ni hitta här på bloggen imorgon!

17 februari, 2016

Personlighetstest

Genom att ta ett personlighetstest kan du höja din självkännedom. Detta i sin tur ger en större chans till personlig utveckling, något som är viktigt både privat och karriärsmässigt. Exempelvis, om du ökar förståelsen för hur du kommunicerar och lär dig bättre så kan du också öka din produktivitet, något som är behövligt för många i dagens hektiska samhälle.

Meyer-Briggs Type Indicator är ett utav världens mest använda personlighetstest med över 50 års forskning bakom sig. Dessvärre är testet inte gratis, men ni som ändå är intresserade av att ta testet kan göra det här. Det finns även en hel del gratisversioner baserade på MBTI, bland annat denna. Ta er tid och stressa inte igenom testet för att få ett så exakt resultat som möjligt!

 

Ha en trevlig kväll!

<3 /Drivet teamet

16 februari, 2016

10 Inspirational Quotes

Om ni följer oss på Instagram (Drivet Podcast) så kanske ni märkt vid det här laget att vi på DRIVET gillar inspirerande citat. Det går helt enkelt inte att få nog så gå in och läs dessa, ett urval av kvinnliga ledare som motiverar och inspirerar på alla möjliga vis!

 

Kärlek,

Drivet teamet

15 februari, 2016

Acast

Nu kan vi äntligen avslöja att DRIVET är stolta samarbetspartners till Acast! Acast är en gemensam plattform för både podcastskapare och lyssnare där man effektivt kan hitta, lyssna på och distribuera podcasts. Vi är grymt stolta över att få vara en del av Acast’s poddfamilj! Ni kan lyssna på vår podcast via Acast på https://www.acast.com/drivetpodcast eller genom att ladda ner deras app. Där kan ni interagera med oss på nya innovation sätt så som att dela era favoritstunder från era favoritavsnitt.

Kärlek <3,

Drivet teamet

12 februari, 2016

Entreprenörden del 2

Nu kan ni läsa del 2 av Klara-Maria’s otroligt inspirerande historia, kloka ord, och grymma tips och råd:

 • Har du stött på motgångar? Om, hur har du hanterat detta?

Motgångar kommer man nog inte ifrån oavsett vad man arbetar med och för mig har motgångar varierat på många olika vis: allt från härskarteknik från kunder, personalproblem till tre dödsfall i familjen under 10 månader.

Med bloggen var problemet i början att jag fick kommentarer kring hur jag såg ut och inte kring inläggen. Mentalt var det fruktansvärt jobbigt, men jag kom över det efter ett tag. Nu är det främsta problemet för min del att människor i min närhet skäms för bloggen. Många nära personer som jag har bett om hjälp vill inte hjälpa till och den främsta anledningen har varit för att jag är för okänd, vilket är en motgång och jag har blir väldigt sårad.

För mig har det handlat om att gå in i överlevnads mode. När det gällde motgångar som uppstod från omgivningen handlade det om att jag försökte ändra min egen attityd för att tackla de och samtidigt lära mig hur de inte ska uppstå igen. Jag fortsatte att reflektera kring varför och hur jag gör saker och ting, oavsett om det var problem med kund eller kring personalen. Det gjorde att jag lättare kunde förebygga liknande motgångar, däremot är det alltid lättare sagt än gjort. Jag är väldigt känslomässigt involverad i mitt arbete så motgångar i privatlivet påverkar mycket i min karriär. Hanteringen för att stärka mitt mentala handlar om att bearbeta upp ett mantra. En död kan man aldrig förutse och att dina vänner inte vill hjälpa dig kan man inte påverka. Det bästa är att omvandla all negativ energi till något positivt, vilket jag fortfarande försöker göra varje dag.

 • Vad är det som håller dig motiverad och driven karriärsmässigt?

Det handlar väldigt mycket om utmaningar. Jag är nyfiken på mycket och kan inte låta bli att testa. Många projekt har jag inte utfört tidigare men nyfikenheten gör att jag ofta kan hoppa på projekt utan större reflektion. Är något tråkigt slutar jag med det relativt snabbt. Det som hållit mig motiverad just nu med bloggen är all positiv respons jag får kring det arbete jag gör, allt positivt väger tyngre än den negativa. Däremot har VD-tiden lärt mig att det måste finnas tråkiga perioder i livet också, men då kan man alltid linda in det i något positivt istället.

 • Har du några förebilder som hjälp dig/inspirerat dig på vägen?

Jag har två karaktärer som har betytt mycket för mig.

Klyschigt nog har min mamma varit en stor inspirationskälla. Hon bevisade för mig att starka kvinnor fixar allt! Mamma uppfostrade mig och mina syskon samtidigt som min pappa arbetade i princip helt utomlands. Hon arbetade heltid, skjutsade oss alla tre barn på olika fritidsaktiviteter samtidigt som tog hand om hushållet och sig själv.

Therese Albrechtson är en fantastisk människa som jag träffade första gången november 2013. Jag anordnade tillsammans med fyra andra ett event för unga entreprenörer i Uppsala och Therese var då en av föreläsarna. Jag pratade mycket med Therese innan och efter hon föreläste, och hon fick mig att inse det handlar mycket om mod. Therese skickade även med sin bok med ett berörande meddelanden och det är tack vare vårt samtal samt meddelande som har gjort att jag har vågat så pass mycket utan någon förkunskap!

 • Vilka är de bästa tips och råd du fått av dina intervjupersoner? 

-Kunden är ditt allt! Något som många glömmer är att man egentligen inte finns utan sin kund. Därför är det viktigt att sätta kundens behov i fokus och inte ens egna.

-Anställ inte vem som helst! Om man vill lyckas måste man först utveckla sig själv och företaget och det är viktigt att anställa personer som inte är lika en sjä Det handlar mycket om att lyfta varandra när den andra brister men också att effektivisera arbetet. Arbetar du med för lika personer blir det ofta pannkaka.

-Ordentliga erbjudanden! Paketera dina tjänster och produkter på rätt sätt och mot rätt mål grupp. Du måste visa snabbt och enkelt varför kunden ska köpa av dig och försköna inte sanningen.

 • Till sist, vad är dina drömmar och mål inför framtiden?

Drömmen är att kunna arbeta kontinuerligt med affärsrådgivning och utbildningar för småföretagare samt startups och samtidigt med föreläsningar till unga entreprenörer. Parallellt vill jag ha bloggen som ett forum som entreprenörer kan luta sig tillbaka mot. Målet att arbeta med det så pass mycket att jag kan anställa medarbetare som kan hjälpa mig att utveckla konceptet. Mitt motto är ”Jag gör Sverige rikare på entreprenörer” och det vill jag leva upp till!

 
Ett STORT tack till grymma Klara-Maria!

<3 /Denise från Drivet teamet

11 februari, 2016

Veckans Bloggintervju: Entreprenörden del 1

Välkomna till (trumvirvel)…… VECKANS BLOGGINTERVJU! Varje torsdag framöver kommer jag att publicera kortare intervjuer med drivna och intressanta individer som jag anser sprider inspiration och motivation med just sin historia.

Denna vecka har jag intervjuat Klara-Maria Mach som driver Entreprenörden– en blogg med upplysning och vägledning för nya entreprenörer. Läs om hennes historia från hur det har varit att driva företag i ung ålder, varför hon började skriva texter om entreprenörskap för att bearbeta sin sorg, till hur hon hanterat fördomar och motgångar, samt mycket mer. En otroligt intressant historia:

 • Vi vill gärna höra mer om din bakgrund!

Min resa började med målet att bli målvakt för ett handbollslandslag. Allt började falla på plats inför min handbollskarriär tills jag skadade mig så hårt att jag inte kunde gå under tre månader. Det blev mitt första hinder i livet där jag fick reflektera kring varför jag gjorde saker. Nästa steg blev att jag började studera på Uppsala universitet då mitt nästa mål var att bli kriminaltekniker, men trivdes inte med utbildningen och sökte efter nya utmaningar. Av en slump, via mitt kontaktnät, hamnade jag på ett företag som vice VD. Där fick jag upp ögonen för företagande och märkte att det var väldigt roligt att arbeta med sälj i kombination med affärsutveckling. Dessvärre varade inte glädjen länge då jag fick informationen att bolaget var på väg till konkurs och alla ville ge upp. Jag blev tillsatt som VD men alla trodde då att företaget var ett hopplöst fall och jag fick ofta höra ”när ska du ge upp?” eller ”du tror väl inte att du kommer lyckas?”. De nedlåtande kommentarerna blev som tändvätska för mig och jag ville bevisa att det går att lyckas!! Utan resurser eller någon större hjälp vände jag bolaget på 6 månader och kunde då också börja anställa. Efter 2 år som VD lämnade jag ett flytande bolag som ett bevisa på att man inte behöver vara expert eller ha ”livslång” erfarenhet för att lyckas. Det som behövs är vilja, mod och naivitet!

 

 • Hur har det varit att börja din karriär i ett ungt skede i livet och att jobba med ”äldre herrar” som ”vet allt”? Har du stött på fördomar? Om, hur har du hanterat detta?

Det var väldigt tungt, ensamt och samtidigt kände jag mig utsatt då jag inte hade någon erfarenhet och jag hade inte heller någon att rådfråga. Det resulterade i att jag inte vågade stå på mig i början. Jag tror man präglas som liten att ”de äldre” har rätt och då ville jag inte säga emot. I början vågade jag knappt säga något på mötena mer än ”ja, absolut”, ”det fixar jag” eller ”jag skickar underlag så fort som möjligt” – vilket är ganska ovanligt för en pratkvarn som mig. Men jag kände inte att jag dög… Det blev inte heller bättre att jag fick höra ”oj hur gammal är du då” eller ”jag kanske bör prata med någon annan” när jag var på kundmöten. Jag var 21-22 år gammal med ett driv och energi, men jag möttes ofta av härskartekniker i form av ”lilla gumman”. Många gånger efter sådana möten ville jag bara ge upp. Men jag märkte ganska snabbt att herrarna i omgivningen hade en viss bild av olika saker som jag faktiskt inte alls tyckte stämde överens med verkligheten. Samtidigt tänkte jag att inga kommentarer ska sätta stopp för mig – ska något ändras måste det komma från mig! Detta gjorde att jag började säga ifrån på mötena och vara hårdare för att sätta någon form av respekt hos parten jag mötte. Det fungerade väldigt fort men jag tycker det var tråkigt att jag behövde värja mig från härskartekniker innan jag blev accepterad. Det är verkligen en erfarenhet som jag har haft användning utav i andra projekt jag jobbat med.

 

 • Berätta om Entreprenörden, och hur det kom sig att du startade bloggen?

Efter mitt första år som VD fick jag mitt livs värsta samtal, som jag hoppas att ingen annan ska få uppleva, nämligen ett samtal där min mamma berättar att min pappa hade gått bort… Hela världen som tidigare kändes så bra, kollapsade. För andra gången i livet började jag reflektera kring vad jag gör och jag ställde mig frågan, om jag dör imorgon kommer jag vara nöjd med det jag har åstadkommit? Nej var då svaret. Jag ville göra mer och jag ville hjälpa entreprenörer som befann sig i den situationen som jag var när jag började. Jag skrev texter om entreprenörskap för att bearbeta min sorg. Då var det en person som frågade varför jag inte publicerade texterna, vilket jag tidigare inte reflekterat kring. Jag tänkte då att min hjälp till andra entreprenörer kan ske via mina texter och det enklaste sättet var genom en blogg. Det enda jag visste var att jag ville skriva om hur det är att vara entreprenör, både för-och nackdelar. Dock visste jag ingenting om bloggar eller hur man arbetar kring det men jag tänkte, det lär jag mig!

Första september 2015 lanserades bloggen och första månaden hade jag 4000 läsare – vilket jag inte ens kunde drömma om. Jag tänkte att min mamma och mina syskon skulle läsa… När jag började se statistiken, förstod jag att det finns ett behov. Efter fem månader har bloggen utvecklats till ett forum där personer kan hitta inspiration, tips och information kring företagande samt entreprenörskap. Förutom mina egna texter innehåller även Entreprenörden intervjuer med olika entreprenörer och tips & trix både från mig men även från personer som gästbloggar.

 

 • Har du andra kommande/pågående projekt vid sidan av? Om, berätta gärna mer!

Både ja och nej, inga nya bloggar i alla fall. Idag är det många projekt i form av olika typer samarbeten som diskuteras. Min telefon var väldigt het efter nyår och jag hoppas att alla projekt går i hamn. Tanken är att utvecklas inom affärsrådgivning och inspirera fler människor, genom workshops samt rådgivarträffar. Jag vill även att de projekt jag blir involverad i speglar det jag står för men även visar en verklig sida av entreprenörskap där allt är inte bara är fluffiga rosa moln.

 

 • Vad var dina första steg i att starta bloggen, från idé till handling?

När idén väcktes började jag strukturera upp hur jag vill ha bloggen och vilka situationer den ska spegla. Efter det började jag söka igenom marknaden för att se vilka typer av bloggar om entreprenörskap som existerar och som beskriver både positiva som negativa sidor av entreprenörskap, men fann inga. Jag började då lägga upp en plan för vilka inlägg jag vill ha och hur ofta de ska publiceras genom att fråga människor i min omgivning om vad de skulle vara intresserade av att läsa.

Det som tog längst tid var att läsa och studera hur andra skriver bloggar. Jag undersökte layouten, längden på texterna, hur ofta inlägg publiceras osv. Det var en lång process som tog upp hela sommaren, men jag tycker att det var värt det. Jag fick även hjälp med all uppbyggandet av hemsidan och bloggen av min kollega Adam, utan den hjälpen skulle jag aldrig lyckas!

 

 • Vad är dina bästa lärdommar både av att starta samt att driva företag? Berätta gärna om dina bästa tips och råd till våra läsare!

– Det tar alltid mycket tid och man får lov att faktiskt avsätta den tid som är nödvändig för att en idé eller ett företag ska utvecklas. I stunden kan det kännas väldigt tungt men i slutändan är det värt varje minut. Dock är det viktigt att man är noggrann och inte slarvar. Ju mer man slarvar desto mer får man göra om i slutändan och det är extremt energikrävande.
– Ibland kan man känna sig väldigt utsatt och ensam, men våga be om hjälp! Skaffa dig ett bollplank eller mentor för att vädra problem, rådfråga men även bolla idéer. En sådan avlastning gör att du slipper oroa dig i onödan och du förhindrar många nybörjarmisstag.
– Hitta en motivationsfaktor! För att kunna klara av alla förändringar, hinder och dalar måste man ha något som alltid kommer ge en motivation. Det kan vara en person, ett mål eller belöningar. Oavsett vad man väljer så måste det vara något som gör att man vill fortsätta kämpa. För mig var all negativitet en motivationsfaktor för att motbevisa alla som ser ner på mitt arbete och jag belönade mig genom att till exempel köpa en ny penna!

 

Del två utav Klara-Marias historia kommer att publiceras imorgon. Håll utkik!

Kärlek,

<3 Denise från Drivet teamet

9 februari, 2016

Rättviseförmedlingen

Idag släpps DRIVET’s första intervju för denna säsong med ingen mindre än Seher Yilmaz som är ordförande för Rättviseförmedlingen. Rättviseförmedlingen är en partipolitiskt obunden ideell organisation som verkar för att hjälpa projekt, organisationer och medier att hitta kompetens. Det kan exempelvis handla om att hitta kunniga paneldeltagare och talare vid konferenser eller experter till tv-, radio och tidningar. Det intressanta i detta sammanhang är att Rättviseförmedlingen inte alltid letar efter dem som tillhör ”normen” i olika sammanhang. Detta för att bredda, komplettera och utöka uppdragsgivares egna nätverk som i sin tur leder till bättre möjligheter att anlita den med bäst kompetens. Är du ute efter jobb, eller att bredda ditt eget nätverk? Kika då in på Rättviseförmedlingens hemsida, här! Eller om du har frågor att ställa så kan du med stor sannolikhet få svar på dem här!

 

Kärlek,

<3 Denise från Drivet teamet

 

Fotot: Seher Yilmaz av Christian Gustavsson

8 februari, 2016

I huvudet på en banbrytare

I huvudet på en banbrytare är DRIVET’s före detta gäst, hjärnforskaren Katarina Gospic, samt journalisten Viggo Cavlings nya podcast. Utgångspunkten är banbrytande och vad som händer i hjärnan när vi hittar på nya saker eller bryter mot etablerande normer och oskrivna lagar. Podcasten I huvudet på en banbrytare kopplar ihop banbrytande personer och händelser med den senaste hjärnforskningen. Meningen är att podcasten i slutändan ska bli en bok som tar upp svenska och internationella banbrytare och analyserar vad som hänt i deras miljö och hjärnor. Ett superspännande koncept!

Ni kan lyssna på podcasten här.

 

Ha en trevlig kväll,

<3 Denise från Drivet teamet

5 februari, 2016

Hjärter Dam

DRIVET Podcast är ett STORT fan av nätverk, och speciellt sådana som är till för att lyfta och stötta ambitiösa kvinnor. I år kan vi stolt presentera att vi är sammarbetspartners till Malmö Nation där vi speciellt vill väcka mer uppmärksamhet gentemot deras kvinnliga nätverk Hjärter Dam. Nedan kan ni läsa mer om Hjärter Dam, och om Charlotte Johansson som driver nätverket framåt.

 

I centrala Lund finns studentorganisationen Malmö Nation som är en sammanslutning av studenter som får möjlighet att vidareutvecklas och mötas vid sidan om studierna. Hjärter Dam är Malmö Nations kvinnliga nätverk vars syfte är att lyfta drivna och ambitiösa unga kvinnor. Vi stöttar och uppmuntrar varandra att ta steget att engagera sig i studentlivet. Idag är vi 70 medlemmar och har du en gång blivit inbjuden är du alltid medlem, även om du har studerat klart och lämnat Lund.

Jag som driver Hjärter Dam heter Charlotte Johansson och har studerat i Lund sedan 2012. Till sommaren tar jag min examen i Service Management med inriktning Health Management och det blir snart min tur att lämna vidare stafettpinnen till andra driftiga tjejer. Jag har varit engagerad i Malmö Nation sedan jag flyttade till Lund med allt från att laga bruncher till att starta upp en restaurang och arrangera fester och events. Tillsammans får jag hjälp av Malin Hofstedt och Caroline Gustafsson som också varit engagerade i Malmö Nation under flera år.

Hjärter Dam startade för ca fem år sedan men efter att det legat på is i några år fick jag förfrågan hösten 2014 om jag var intresserad av att återuppta ansvaret för att driva ett kvinnligt nätverk på nationen. Självklart var mitt givna svar, jag brinner för unga kvinnor och att få inspireras, umgås och utbyta erfarenheter.

För att få vara med i Hjärter Dam måste du ha haft en förtroendepost på nationen. En förtroendepost innebär ett stort ansvar där du under antingen en eller två terminer driver ett utskott. Ett utskott kan innebära att laga lunch, anordna en nattklubb eller att organisera och planera våra stora evenemang som vårbal och valborgsfest. Vårt mål är att träffas tre gånger per termin med olika syften varje gång. Det kan vara allt möjligt, från att äta middagar där vi bjuder in äldre kvinnor som varit engagerade på Malmö Nation för att inspirera oss, till att ha olika mingel tillsammans där vi lär känna varandra. I vår kommer vi bland annat ha en stor middag med över 100 glada Malmö Nations tjejer som vi ser mycket fram emot!

Under våra träffar är det viktigt att alla blir sedda och hörda. Vi pratar om vikten av att pusha och lyfta varandra samt att vi alltid finns där om det är något man vill ta upp. Hjärter Dam är fortfarande i utvecklingsfas och mycket kommer att hända de kommande terminerna, bland annat kommer vi fokusera på jämställdhetsfrågor i studentlivet och hur vi kan få ännu fler tjejer att engagera sig. Vi vill att tjejer ska våga visa vad de går för, pusha varandra att tro på sig själva och tillsammans skapar vi en stark gemenskap i studentlivet.

 

För er som vill veta mer eller komma i kontakt med Malmö Nation och/eller Hjärter Dam kan gå in här!

 

Foto: Från senaste Hjärter Dam-middagen

 

Ha en trevlig helg! <3

4 februari, 2016

Sveriges 101 Supertalanger 2016

Ett stort GRATTIS till våra två tidigare gäster Katarina Gospic samt Victoria Carlsson & Sofie Stenmark som i år kan ses på den prestigefulla listan som Veckans Affärer sammanställer varje år- Sveriges 101 Supertalanger.

Katarina Gospic och hennes företag Brainbow Labs kan ses på 10e plats under kategorin ”Nytänkare” med motivation: ”Sveriges folkäraste hjärnforskare som vill guida oss till hur man faktiskt tar bra beslut. Föreläser bland annat för företagsledare om hur man håller huvudet kallt och väljer rätt när världsmarknaden skakar – ett ämne som fortsätter vara högaktuellt.”

Victoria Carlsson & Sofie Stenmark med deras yoghurtglass Yollibox kan ses på 8e plats under kategorin ”Hållbarhetsivrare” med motivation: ”Deras frusna yoghurt dyker snart upp i nästan varenda glassbox i landet. Detta samtidigt som man valt att ställa om produktionen helt – nu är allt ekologiskt.”

Ni kan lyssna på när Katarina gästade DRIVET här, samt när Yollibox-tjejerna gästade DRIVET här.

 

<3

//Denise från Drivet teamet

 

Foto: Veckans Affärer

2 februari, 2016

Ted Talks som kan hjälpa dig att hitta rätt jobb

Sitter du i en situation där du känner att du inte riktigt passar in i ditt karriärsval, eller känner att ditt jobb inte riktigt är lika givande som du trodde, att du vill utvecklas och gå vidare i en ny roll? eller att du helt enkelt inte riktigt kan sätta fingret på vad det är exakt du vill jobba med? Titta då in dessa grymma Ted Talks där det pratas om bland annat hur man kan hitta ett jobb som känns meningsfullt, och hur man kan göra för att skapa fler möjligheter för sig själv.

 

Ha en trevlig kväll! <3

/Denise från Drivet teamet

1 februari, 2016

OSCARSGALAN 2016

Snart så vankas det glitter och glamour på den 88e Academy Awards. Som vanligt så kommer tillställningen att hållas på The Dolby Theatre i Hollywood, Los Angeles. Det som är speciellt exalterande i år är att Alicia Vikander är nominerad till bästa biroll för filmen ”The Danish Girl”. Jag vill även gärna uppmärksamma resterande nomineringar i den kvinnliga kategorin:

Bästa skådespelerska:

Cate Blanchett- Carol

Brie Larson- Room

Jennifer Lawrence- Joy

Charlotte Rampling- 45 Years

Saoirse Ronan- Brooklyn

Bästa kvinnliga biroll:

Jennifer Jason Leigh- The Hateful Eight

Rooney Mara- Carol

Rachel McAdams- Spotlight

Alicia Vikander- The Danish Girl

Kate Winslet- Steve Jobs

 

 

Hejja Alicia!!

/Denise från Drivet teamet

 

Foto: Agency 180LA

 

29 januari, 2016

17 kvinnor som ändrade världen.

Illustrerad Vetenskap har skrivit en artikel om 17 kvinnor som ändrat världen genom att uppfinna allt från bilvärmen till diskmaskinen. Spännande fakta och mycket värt att uppmärksamma i en värld som främst uppmärksammat manliga uppfinningar. Läs artikel här!

 

Kärlek,

Denise från Drivet teamet

28 januari, 2016

SWEA Los Angeles Professionals 13e februari

I ett tidigare blogginlägg skrev vi om SWEA International, en global och ideell förening för svensktalande kvinnor som är eller har varit bosatta utomlands. Men SWEA har även nätverk inom respektive region där dem verkar, ett utav dessa nätverk är SWEA LA Professionals som är till för att peppa varandra att förvekliga yrkesmässiga idéer och ambitioner. Den 13e februari i år kommer Nina och Josefin att föreläsa på ett utav SWEA LA Professionals event om bland annat entreprenörskapet kring DRIVET, men även om deras respektive karriär vid sidan av DRIVET. För er som bor i LA och är intresserade av att närvara vid detta event- håll utkik efter tid och plats som vi kommer avslöja inom kort. Detta är ett öppet event där alla kan närvara!

För er som är intresserade av SWEA International eller/och utav SWEA Los Angeles Professionals, gå in och läs här samt här!

 

Ha en trevlig dag!

//Denise från Drivet Teamet

 

Foto: www.swea.org

27 januari, 2016

Bad habits.

Dåliga vanor är något vi alla bär med oss på ett eller annat sätt och som orsakar olika konsekvenser i våra liv, bland annat att vara oproduktiv. Hur många har inte någon gång känt att tiden inte räcker till? Därför är produktivitet en viktig faktor i såväl privatliv som karriär för att få tid över till det man vill och tycker är extra viktigt i livet, till exempel att umgås mer tillsammans med familjen, eller att jobba mer effektivt för att klättra fortare i karriären. Business insider har skrivit en artikel med tillhörande video om hur man kan bryta dåliga vanor för att bli just mer produktiv, ni kan läsa/se den här.

 

Enjoy!!

//Drivet

26 januari, 2016

Vårsäsongen av DRIVET!

Kära lyssnare och läsare, nu kan vi på DRIVET äntligen meddela att vårsäsongen kommer sätta igång i februari. Vi har massa oerhört motiverande och spännande intervjuer på gång och vi är taggade till tårna!

Bloggen kommer även uppdateras frekvent med spännande och givande artiklar, råd och tips, kortare intervjuer med drivna och inspirerande kvinnor, samt massa mer.

 

Kärlek i mängder,

Drivet teamet

13 januari, 2016

En komisk depression

Nour El-Refai som vi intervjuade förra året turnerar snart landet runt med den egenskrivna humorföreställningen ”En komisk depression”.

”Föreställningen handlar om när jag var ledsnast i världen. Året var 2012 och jag skickade 4000 fyllesms i veckan. Mamma flyttade till Dubai och jag köpte en katt. Jag drog hem olika snygga människor och lekte flickvän några dagar och sen ringde jag aldrig igen. Jag var ett as! Men ett roligt as. Alla blev kära i mig. Men det hjälpte inte. Det enda som gjorde mig lite glad var naturfilm och O´boy. Och Jalmert (katten), säger Nour.”

Vi på Drivet Podcast vill absolut inte missa detta! Om du känner likadant kan du köpa biljetter här!

 

Massa kärlek,

Drivet teamet

 

Foto: Anna Huerta

 

 

 

12 januari, 2016

Näringslivets mäktigaste kvinnor 2016

Veckans Affärer har sedan 1998 utsett näringslivets mäktigaste kvinnor för jämställt ledarskap och mångfalld i svenskt näringsliv. I år presenteras dem 7e mars på Kultuhuset Stadsteatern. Missa inte! http://www.va.se/event/naringslivets-maktigaste-kvinnor-2016/

 

Ha det gott!

//Drivet teamet

11 januari, 2016

Golden Globe 2016

Den 73e Golden Globe galan tog plats i Los Angeles i Söndags. Ett stort grattis till alla vinnare!! De kvinnliga vinnarna för i år var följande: Brie Larson, Jennifer Lawrence, Kate Winslet, Taraji P. Henson, Maura Tierney, Lady Gaga, Rachel Bloom. Ett speciellt grattis till er!

 

Kärlek,

Drivet teamet

 

Bild: Valerie Macon/AFP/Getty Images

7 januari, 2016

Vi är på god väg men fortfarande inte där!

”Jämställdhet innebär att kvinnor och män har samma makt att forma samhället och sina egna liv. Det förutsätter samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter på livets alla områden.” Så börjar publikationen ”På tal om kvinnor och män- Lathund om jämställdhet 2014” av Statistiska Centralbyrån. Den har utkommit i 13 utgåvor sedan 1984 och i den senaste utgåvan visas jämförelser bakåt i tiden om vilka framsteg som faktiskt gjorts och vart vi fortfarande står och trampar. Tillexempel sa hade kvinnor bara 66% av mäns pension år 2012. 2014 tog männen ut 25% av föräldrapenningdagarna, en jämförelse med 1985 då endast 6% av männen tog nytta utav sina dagar. Vi är på god väg men vi har fortfarande långt kvar! Läs den otroligt intressanta publikationen här!

 

Massa kärlek,

Drivet teamet

 

Referenser:

SCB, På tal om kvinnor och män 2014.

6 januari, 2016

Nytt år och nya tag!

För er som söker jobb/planerar att söka jobb, eller helt enkelt bara vill vara up to date- det här med att skriva sitt personliga brev är alltid knepigt. Det är lätt att hamna i fällan av alla dessa mallar som finns tillgängliga istället för att hitta den rätta balansen som faktiskt väcker intresse. Karriärsexperten Charlotte Hågård som skrivit böcker i ämnet ger er hennes bästa tips här!

 

Enjoy,

Drivet teamet

31 december, 2015

Gott nytt år!

Här på inspirationsbloggen vill vi avsluta året med att uppmärksamma en artikel som handlar om hur kvinnor i USA är dem som har dominerat podcastvärlden 2015. Vi på Drivet hoppas att detta håller i sig även år 2016. Hejja!!

Läs artikeln här!

 

Vi önskar alla våra läsare och lyssnare ett Gott Nytt År!

//Drivet Podcast

 

 

30 december, 2015

Så håller du dina nyårslöften

Vi alla har nog varit med om en eller ett par gånger där man brutit sina nyårslöften/sitt nyårslöfte. Psykologiguiden har skrivit en artikel om just detta problem och tipsar om hur man bättre kan hålla sina löften. Läs mer här om hur man måste analysera och släppa taget om problembeteendet samt hur viktigt det är med positiva nyårslöften.

 

LYCKA TILL!!

//Drivet teamet

29 december, 2015

Nyårslöften som lyfter din karriär

Varför inte sätta nyårslöften detta år som boostar till att lyfta/utveckla dina karriärsmål? Detta är ett bra sätt till att höja sin motivation inför det nya arbetsåret! Vi har samlat ihop artiklar med olika nyårslöften för att ge er inspiration till att skräddarsy era egna mål.

Du kan bland annat sätta mål i linje med att vara mer uppmärksam för att höja din produktivitet, uppdatera ditt CV, kommunicera mer effektivt- ja, you name it!

Läs mer på:

Monsters karriärsrådgivning

Shortcut

Academic Work

 

Kärlek,

Drivet teamet

28 december, 2015

Digitalpodden: Silicon Valley

Di’s Podcast Digital hade för några veckor sedan premiär för nya ”Digitalpodden: Silicon Valley”. I podden tar dem varannan vecka tempen på de senaste snackisarna på den Amerikanska västkusten tillsammans med deras alldeles egna Silicon Valley-korrespondent Miriam Olsson Jeffery. I det första avsnittet som ni kan lyssna på här pratas det bland annat om att Spotify lovar 6 månaders betald föräldraledighet världen över, något som är absolut nödvändigt i många länder för att bland annat komma närmre ett jämställt samhälle.

 

Enjoy!!

//Drivet Teamet

23 december, 2015

Coffee by women

Såhär i juletider är det många företag som riktar sina reklamkampanjer mot någon form av välgörenhet. Bland annat har Coca Cola ingått ett samarbete med Stadsmissionen med målet att samla ihop pengar som räcker till 100.000 måltider för människor i utsatthet: http://www.stadsmissionen.se/Stodoss/nyheter/Registrera-koden-i-korken-och-bidra-till-Stadsmissionerna/. I mataffären Coops kampanj går en krona per julvara till utsatta barn https://www.coop.se/Handla-online/Aktuella-erbjudanden/En-godare-jul/. Zoega har även valt att stärka kvinnliga kaffeodlare med deras 2015 års julkaffe ”Coffee by women”. Av historiska och kulturella skäl har kvinnor inte tillgång till samma utbildningsmöjligheter och är därför underrepresenterade i branschen. Genom att engagera fler kvinnor menar Zoega att vi kan säkra kaffets framtid. Ni kan läsa mer här: http://zoegas.se/hallbart-kaffe/.

 

Ha en trevlig morgon,

Drivet teamet

 

22 december, 2015

GREY MATTERS

En utav våra första intervjuer var med den briljanta hjärnforskaren Katarina Gospic. I intervjun pratade vi bland annat om hur hjärnan fungerar när man fattar beslut, samt hur man kan lura hjärnan for att våga ta mer plats. Förutom att Katarina föreläser, skriver böcker och håller i kurser med bland annat fokus på ledarskaps- och organisationsutveckling (http://www.brainbowlabs.com) driver hon foretaget GREY MATTERS tillsammans med interiörsdesignern Isabella Sjövall. GREY MATTERS uppdrag är att fläta samman den allra senaste neuro-vetenskapen med design för att skapa miljöer som höjer hälsa, välmående och prestation. Visste ni t.ex. att produktiviteten i ett öppet kontorslandskap kan minska med 66% om ljudnivån är störande? Ett mycket spännande koncept!

 

Massor med kärlek,

Drivet teamet

21 december, 2015

Doers Magazine

Vi har intervjuat Jonas & Alice Knap som är grundarna till Doers Magazine, tidningen för dig som gillar att höra om idéer som blivit av och som är nyfiken på hur.

-Berätta om Doers Magazine, hur kom det sig att ni startade nätmagasinet?

I Doers Magazine kan man läsa massor av stories om hur företag skapas och vi kallar det lite kaxigt för Sveriges största magasin med idéer som blivit av. Vi startade det under våren 2015 helt utifrån vårt egna, nästan barnsliga, intresse på temat. Få saker inspirerar oss nämligen så mycket som kreativa, innovativa och företagsamma människor som genomför sina idéer. Så vi tänkte liksom: varför inte frossa i det? Tjusningen i att få blicka in i och lära sig massor om företags framfart i kombination med att vi verkligen gillar att skriva gjorde att vi inte kunde låta bli att starta!

-Ni är själva konsulter, entreprenörer. Berätta mer om era kommande/pågående projekt!

Just nu jobbar vi i huvudsak med Doers Magazine och utvecklingen av det, och vi planerar bland annat att knyta några samarbetspartners under 2016 och öka utgivningstakten av nya stories. Och så har vi några fler tankar som vi skulle vilja testa framöver, men de är ännu lite hemliga som man ju brukar säga (dvs okonkretiserade). Vi skissar bland annat på en form av sammankomst inom ”görande-kulturen”, samt ett upplägg för föreläsningar/workshops.

-Vad har ni lärt er från att intervjua andra?

Som vi redan varit inne på så är faktiskt den allra största lärdomen att man inte behöver kunna något bra från början bara för att lyckas inom det. Känslan av att inte vara tillräckligt bra är nog en väldigt vanlig anledning till att idéer inte genomförs, men vi slås faktiskt ofta av hur vanligt det är att de vi intervjuar har påbörjat något inom ett område som för dem var helt nytt. Det är häftigt att tänka på!

-Vilka är era bästa tips & råd ni fått från personer ni intervjuat. Tips som ni känt en sådär “aha känsla” “det där visste jag inte förut”.

Såklart finns det så mycket! Vi brukar fråga vilka ”fotspårstips” de kan dela med sig av och det blir alltid intressant, ibland konkret kopplat till en specifik bransch och ibland mer filosofi och mindset. Kristoffer Triumf sa något klokt: om du är missnöjd med din situation nu så är det troligt att du också kommer vara det om ett år.

-Vad är det som driver er?

Att vi själva tycker detta är sjukt roligt att göra och att det möjliggör för en livsstil som nästan känns för bra för att vara sann. Och så känns det meningsfullt att få vara med och förhoppningsvis uppmuntra och inspirera till att fler fina idéer kan bli av, lite småpretentiöst formulerat så gynnar det ju både individ och samhälle!

-Till sist, kommer nätmagasinet i tidningsform? Vore ju helt fantastiskt!

Det vore verkligen roligt att få göra men vi har inga konkreta planer på det i nuläget. Dock har vi ordnat med utgivningsbevis så det finns inget som hindrar om vi väl skulle bestämma oss. Förutom det faktum att vi inte riktigt vet hur man gör då, men om det är något vi lärt oss så är det hur lite just det faktiskt betyder. Det finns många fördelar med att bara vara digital men man ska ju aldrig säga aldrig. Känslan av att få sin egen tidning i handen måste vara mäktig ändå!

20 december, 2015

Företagsamheten.se

Svenskt Näringsliv har en hemsida som heter www.företagsamheten.se där man kan läsa om Svenska uppfinnare, entreprenörer och deras företag. Företagsamheten.se erbjuder även kortfilmer som den här serien i sex delar där man kan lära sig om sex kvinnliga entreprenörer som förändrat Sverige. Spännande värre!

 

Enjoy,

Drivet teamet

19 december, 2015

Kära pappa

Vi vill som så många andra redan gjort uppmärksamma succeklippet ”kära pappa” som fått stor spridning runt om i Norge och Sverige. Ett så viktigt ämne som detta tål att uppmärksammat om igen och vi på Drivet är enormt glada över att se att kortfilmen snart finns på fler språk.

För er som inte sett klippet än, snälla ta 5 min och titta på det här!

http://www.dn.se/nyheter/sverige/succeklippet-kara-pappa-kommer-pa-fler-sprak/

 

Ta hand om er,

Drivet teamet

17 december, 2015

2015 års bästa filmer om kvinnor och flickor.

Indiewire har skrivit ett inlägg om de 12 bästa filmerna 2015 vars handling, på ett eller annat sätt, är baserad på en kvinna eller flicka. Många utav dessa filmer har även kvinnliga manusförfattare och regissörer.

Ni kan läsa inlägget här!

 

Kärlek,

Drivet teamet

10 december, 2015

School 4 You.

Veckans intervjuperson Tina Thörner har förutom sin coachningsbusiness även startat skolplattformen School 4 You som är till för att hjälpa elever och lärare från olika delar av världen till att kunna inspirera varandra i gemensamma skolprojekt. School 4 You är en plattform som driver engagemang både bland lärare och elever och som bidrar till en större förståelse och acceptans mellan olika kulturer.

Ni som vill veta mer om detta fantastiska projekt kan gå in och läsa här eller titta på detta klipp från när Tina gästade TV4 Nyhetsmorgon.

 

Ha en trevlig dag!

//Drivet teamet

9 december, 2015

Lyssnarnas bästa tips & råd för att hålla sig motiverad!

För några dagar sedan la vi upp ett inlägg på Instagram och frågade er lyssnare vad ni har för råd och tips för att hålla sig motiverad, på arbetet eller generellt. Vi fick en del svar, alla med superbra och kloka tips!

-Ha rätt jobb, vilket innebär att minst 80% är njutbart och 20% suger.

-Surround yourself with people who get it.

-Genom att se dagen som ett nytt äventyr med nya utmaningar som stärker mig i mitt arbete, detta får mig att känna mig extra motiverad.

-Beröm! Tämligen så bekräftelse-beroende jag.

-Träffa personer som förstår dina mål, prata om vart du är på väg, delmål och hinder. Ta in deras input och lyssna på deras mål/ge input. Fira, skåla och stötta varann!

-Att göra rätt sak i rätt miljö men också ett bra samtal eller den perfekta musiken. Rätt inspiration ger motivation.

-Att jag vet att jag kan göra allt bättre än alla andra. Det blir till ett slags ansvar. Speciellt i kombination med en patologisk arbetsmoral.

-Att lyssna på inspirerande människor.. T.ex. Genom att lyssna på drivet, eller genom att läsa en bok (läser själv nu Fredrik Eklunds bok ”the sell”).. För att själv bli motiverad och inspirerad, och förstå att allt går bara man är drivande och tror på sig själv!! Samt genom att ta hand om sig själv, genom att köra ett träningspass och pressa sig själv – att man klarar mer än man tror!

-Att omringa sig med likasinnade människor som kan vara som ett stöd och peppa varann, positiv enenergi och folk som pushar en. Men även att tro på det man vill och ha inställningen att det finns ingen anledning till varför jag INTE ska kunna göra detta.

-Jag jobbar som projektledare för ett ungdomsprojekt i Gävle. Våra ungdomar som personer, deras drömmar och funderingar över livet gör att vi ledare får fundera över våra drömmar. Genom att motivera och inspirera våra ungdomar ser jag hur ledarna växer och detta motiverar mig i sin tur att göra mitt jobb bättre. Se till att vi växer och når ut till fler :-)

Ett STORT tack till alla som bidragit till att hjälpa och tipsa varandra, det är guld värt!

KÄRLEK,

Drivet Teamet

8 december, 2015

Den Oretuscherade Podden med Jennifer Kovacs

Vi har gjort en blogg-intervju med Jennifer Kovacs som driver Den Oretuscherade Podden, eller Opodden som den förkortas till. Här får ni reda på allt från hur hon startade Podden till tips och råd för andra som vill börja podda. Enjoy!

– Vart är du uppvuxen och vad har du för bakgrund?
Jag är uppvuxen i Haninge utanför Stockholm. Mina föräldrar är från Ungern och flyttade hit 79. Så jag är född här i Sverige med en ungersk bakgrund.

– Har du ett annat jobb vid sidan av Opodden?
Nej, Just nu jobbar jag bara med OPodden. Innan Podden drog igång jobbade jag som VD och marknadsassistent på ett läkemedelsföretag. Jag slutade där Oct 2014 och hade redan börjat jobba med podden 3-4 månader innan dess. I Oct 2014 flyttade jag även till USA i 5 månader, så det var perfekt att podden började rulla under denna tid så hade jag massa jobb att göra.

– Hur kommer det sig att du startade Opodden?
Jag tyckte att samhällsidealet gentemot unga kvinnor var helt jävla skevt. Jag är en person som alltid älskat mig själv men jag började tvivla på hur jag såg ut och hur jag skulle uppnå idealen vi har idag. Jag insåg att detta samhälle är helt jävla fucked up och kände att vi måste sätta ner foten på något sätt. Vårt samhälle är påväg åt ett håll jag knappt kan förklara, och om jag som är säker i mig själv mår dåligt, hur mår de personerna som redan har dåligt självförtroende och dålig självkänsla?

Jag kände även att vi kvinnor oftast ser upp till välkända kvinnor och antar att kändisarna inte har några problem. Men de har dem såklart, stora eller små, det spelar ingen roll. Jag ville höra den oretuscherade delen av kända personers liv, inte den retuscherade och photoshoppade delen man dagligen ser på sociala medier. Jag var trött på det! Jag ville även skapa ett forum dit kvinnor kunde vända sig för att bli peppade och upplyfta. Ett Forum där kvinnor stöttar varandra!

– Vad var dina första steg-  från idé till handling? 
Jag fick idé på en solstol i Marbella sommaren 2014 och kände att det här måste jag bara göra, hur svårt kan det vara!?!
Sen tvivlade jag såklart en del, men tänkte sen. Ähh skit samma jag testar!! Jag sprang upp på hotellrummet och började skriva ner vad jag ville med podden och hur den skulle vara utformad. Sedan började jag skriva ner vilka kvinnor jag ville ha med i podden. Samma dag började jag ta kontakt med personer och dagen efter fick jag svar från bla. Isabel Adrian att hon ville medverka. Det var en pusch i rätt riktning.

– Hur var reaktionen från dina vänner, kollegor och familj?
De flesta sa att det bara var att köra! Testa på!! Jag hade ju ganska snabbt fått svar från några kvinnor som ville vara med, så jag hade redan några namn inbokade när jag presenterade podden för folk. Sen tror jag att det fanns vissa som var skeptiska till hur långt podden skulle gå eftersom konkurrensen är enorm. Att komma in helt okänd i mediavärlden och skapa sig ett namn är väldigt svårt idag. Men jag tänkte att det får bära eller brista och folk får tycka vad de vill, jag testar helt enkelt!

– Har du fått hjälp av någon på vägen?
Nej, jag har gjort allt helt själv! Mycket mail, telefonsamtal och tårar har skapat denna podd. Det har varit tufft ibland. Eftersom jag jobbade inom läkemedelsbranschen innan podden startade hade jag inga som helst kontakter inom mediavärlden. Jag började verkligen på noll! Det är ganska galet nu när jag tänker efter vilka profiler jag fått tag i under året. Men det gäller att vara trevlig, envis och ha tålamod. Jag har intervjuat ca 40 kvinnor detta år, men har säkert hört av mig till 200. Men dessa får jag nog tag i sen =) Det gäller att ha hoppet uppe!

– Hur gick du tillväga när du laddade upp allt på iTunes? 
Jag kontaktade ett podcastföretag (Acast) som hjälpte till med att få ut podden på Itunes. Jag började spåna på allt detta själv, men det var tur att Acast kom in i bilden för annars skulle jag nog aldrig fått upp det på Itunes. Försökte ett tag själv men det blev svårt för mig och kändes bökigt. Jag satt på Youtube för att lära mig klippa i ljudmaterialet, jag orkade inte sätta mig på youtube och lära mig att ladda upp på Itunes också. haha

– Hur ska man tänka när man intervjuar folk? Vad är dina bästa tips, råd och knep?
Jag tror att bästa sättet att komma en annan människa in på livet i en intervju är att verkligen lyssna på vad personen har att säga och ställa följdfrågor på det ni pratar om. En intervju blir aldrig som man tänkt sig så det är svårt att hålla sig till sina nedpunktade frågor. Men jag behöver också tisp! Känner mig som en nybörjare varje gång och undrar alltid varför jag utsätter mig för nervositeten som kommer.

– Hur långa brukar dina intervjuer vara?
Jag brukar intervjua allt ifrån 45 min till max 1h 15 min. Jag klipper sällan bort material utan låter intervjun låta som den gjorde när vi körde intervjun.

– Hur väljer du dina gäster? 
Jag väljer gäster jag har ett intresse för, gäster jag undrar saker om och som jag vet inspirerar många kvinnor där ute. Jag gillar att ha variation på gästerna, ena gången har jag en bloggare, andra en designer och tredje gången en politiker. En mix är bra!

– Vilka är de bästa tipsen & råden du fått från dina gäster?
Jag får med mig så mycket inspiration och kraft från mina gäster. De ger inga direkta tips till mig, utan de jag tagit med mig under året är att vara tacksam, ödmjuk och aldrig ta något för givet. Jag har även tagit med mig att det är vackert att kämpa, vilja jobba hårt, misslyckas och visa känslor. Allt är vackert bara man är ärlig mot sig själv.

– Vem är din drömgäst?
Kronprinsessan såklart! Hon känns helt fantastisk!

– Vem är din förebild?
Jag har ingen direkt förebild, ganska tråkigt men det är sant. Jag gillar folk som är sig själva och vågar köra på!

– Har du haft någon mentor genom din karriärs- och livsresa ?
Nej det har jag aldrig haft. Det kan ju vara superbra att ha en annan person där som puschar och guidar dig ibland. Men jag har alltid kört på själv och tar sällan tips från vänner och familj. Jag är knäpp när det kommer till det. Något slags kontrollfreak är jag säkert.

– Hur känns det att höra sig själv i podden?
Förjävligt!! När jag klipper podden kan jag bli tokig efter en dag. Jag hör mig själv konstant i flera timmar, och jag jobbar själv. Det är inte det roligaste! Men det är bara att bita ihop. Alla saker i ett jobb är inte kul, inte ens i poddvärlden =)

– Vad har du för tips till andra som vill starta en podd?
Jag tror att man idag måste nischa sig för att podden ska överleva all konkurrens. Det finns väldigt många poddar i Sverige och det är svårt att ta sig upp på topplistorna då det är välkända profiler som regerar listan, och de har de gjort i 2-3 år. Man måste nog även se podden som ett långsiktigt projekt. Det tar tid att nå ut och få spridning på podden om man inte redan är en välkänd profil. Detta är såklart tråkigt då jag tror att det finns okända poddar där ute som har bättre innehåll och mer kunskap att ge oss än poddar som görs av kända profiler.

– Tills sist, vilka är dina bästa tips och råd överlag?
Köööör, skratta, var den du är, ursäkta dig inte och följ ditt hjärta, kropp och knopp!

7 december, 2015

Tina Thörner

Tina Thörner är veckans otroligt inspirerande och äventyrliga intervjuperson. Förutom karriären inom rallykartläsning driver Tina en coachningsbusiness med avsikt att hjälpa företag, organisationer, idrottsprofiler, eller grupper som vill uppnå världsklass i det de har bestämt sig för. Tina håller även i föreläsningar där hon presenterar information runt olika ämnen så som inspiration, motivation, ledarskap, teambildning och mental träning. För att läsa mer om Tinas coachning och hennes andra engagemang kan ni gå in här. Tina är helt klart en person som alla borde lyssna till!

 

Trevlig dag!

//Drivet teamet

4 december, 2015

Så får du en andra karriär sent i arbetslivet.

Många drömmer om att påbörja en annan karriär sent i arbetslivet. Är du en av dem? Läs då denna artikel för att inse att det aldrig är försent. Visste ni tillexempel att Henry ford var 40 år när han grundade Ford Motor eller att Elsie Johansson hade jobbat på posten i hela 30 år när hon som 48-åring debuterade som poet.

 

Ha en trevlig dag,

Drivet teamet

3 december, 2015

Jämställdhet i den svenska entreprenörsvärlden

Zervant har granskat den svenska entreprenörsvärlden- och kommit fram till att den inte alls är så jämställd som vi tror. Veckans Affärer har publicerat resultat från studien som ni kan läsa här!

 

Kärlek,

Drivet teamet

 

Foto: Zervant

2 december, 2015

Tysta röster ska också höras.

”I had always imagined Rosa Parks as a stately woman with a bold temperament, someone who could easily stand up to a busload of glowering passengers. But when she died in 2005 at the age of 92, the flood of obituaries recalled her as soft-spoken, sweet, and small in stature. They said she was ’timid and shy’ but had ’the courage of a lion.’ They were full of phrases like ’radical humility’ and ’quiet fortitude.’ ”

För ett tag sedan poppade den här artikeln upp i min feed.

Artikel och artikel, det är mest bilder på kända kvinnor som är introverta, bland annat nämner den Rosa Parks och Emma Watson. Men jag tycker faktiskt att det här är viktigt att tänka på. Att vara utåtriktad och gilla att stå i centrum är inte nödvändigtvis egenskaper som krävs av en bra ledare eller förebild. Introverta människor har ofta bättre koll på hur omgivningen mår och kan analysera sociala situationer.

Jag var sjukligt blyg när jag var liten och hade brutal ångest när jag skulle börja skolan. Jag umgicks helst bara med få nära vänner, gick aldrig på skoldiscon och pratade sällan i klassrummet om jag inte blev tillfrågad specifikt.

Nu påstår jag inte att jag uträttat några stordåd (än) men ibland ser jag tillbaka och undrar hur jag gick från den där flickan som var helt ointresserad av att ta mer plats till att stå på en inspelningsplats i Los Angeles och säga åt folk vad de ska göra och dessutom på ett främmande språk. Men jag tror att jag genom åren insett att jag har ett annat perspektiv som också måste visas, historier som måste berättas. Dessa kvinnor vågar prata för att de har något viktigt att säga.

Och precis som kvinnorna i länken så är jag fortfarande introvert. Jag är fortfarande lite rädd varenda jävla gång jag ska gå utanför dörren, för vem jag ska träffa och vad jag ska säga. Men det får inte hindra mig. Det får inte hindra er! För vi har mycket att säga, vi som iakttagit och analyserat i åratal. Tänk om Rosa Parks inte vågat sitta kvar på sin plats i bussen och sagt ”I’m not movin’, you may arrest me if you need to”?

Det började kanske som ett handikapp, men jag har förstått i efterhand hur värdefullt det också kan vara. Jag lärde mig förstå människor och jag lärde känna mig själv.

Här kan ni lyssna på Susan Cains briljanta TED-talk på temat.

 

Varma hälsningar,

Nina

1 december, 2015

Sluta tänkt negativt om dig själv.

Anna Johansson har skrivit en intressant artikel på www.entrepreneur.com om hur många tenderar till att tänka negativt om sig själv samt hur man kan stoppa detta. Läs artikeln här!

 

Försök att tänka på att inte göra din värsta fiende till dig själv!

//Drivet teamet

28 november, 2015

Eliason Merit Award

Eliason Merit Award är det största skandinaviska eventet som Swedish-American Chamber of Commerce LA anordnar varje år. I år går det av stapeln 5e December på Hollywood Roosevelt Hotel och DRIVET kommer vara på plats. Vinnaren av det prestigefulla priset är ingen mindre än Tove Lo följt av uppträdanden av Eric Hassle och Elliphant. Vinnare från tidigare år har bland annat varit Joel Kinnaman och Steve Angello. Det kommer bli en helt magiskt kväll så för alla våra lyssnare som bor eller är på semester i LA, köp dina biljetter innan dom tar slut på: www.eliasonmeritaward.eventbrite.com.

Om ni vill läsa mer om eventet samt se bilder från föregående år kan ni gå in här, och om ni vill läsa mer om Swedish-American Chamber of Commerce kan ni göra det här.

SACC-LA Facebook

SACC-LA Instagram

SACC-LA Twitter

 

Hoppas att vi ses där!

//Drivet teamet

 

27 november, 2015

The 5AM ACADEMY by Dorro.

I dagens hektiska samhälle är det många som känner igen sig i känslan av att inte hinna med det man mest önskar. Dorotea Pettersson är pedagogen som gick in i väggen och lärde om. Hon startade sedan eget coaching företag för att hjälpa människor till att bättre förstå sin inställning till tid och på så sätt bättre hantera sin dag, sitt arbete, och sina projekt. Genom att skapa rätt verktyg för den inställning som personen specifikt har kan fokus läggas på att utföra istället för att fundera på hur. Dorotea menar att det kan handla om att bli bättre på att planera, hitta verktyg för att minska prokrastinering eller tidsoptimism eller hur man får fokus. Detta gör hon genom individuell coaching, som utbildning på företag eller föreläsningar.

Dorotea har skrivit två böcker om ämnet: ”5AM är ingen tidpunkt. Det är en livsstil” samt ”Tid för te: Fokus. Sinnesro. Kreativitet”.

Ni kan läsa mer om Dorro’s intressanta coaching på hennes hemsida. Hon har även medverkat i TV4 Nyhetsmorgon och är skribent på driftig.nu.

 

Massa kärlek,

Drivet teamet

 

Foto: dorro.se/bok

26 november, 2015

Rebecca & Fiona

För er som missat den kristallenvinnande realityserien Rebecca och Fiona som gick på SVT Play 2010 så finns den fortfarande att ses på YouTube. I serien får man följa med den unga DJ-duon när dem satsar allt på att slå igenom i en mansdominerad värld. Den skildrar allt från euforiska spelningar till det gråa vardagslivet i ettan på södermalm.

 

Enjoy!!

//Drivet teamet

 

Foto: Emma Arvida Byström

25 november, 2015

HKN- Handels Kvinnliga Nätverk

Vi vill tipsa om att skapa nya kontakter och träffa människor med värdefulla tips och råd genom att gå med i nätverk.

Handels Kvinnliga Nätverk är ett sådant som vi på Drivet tycker är grymt! HKN verkar för att inspirera, engagera och motivera kvinnliga studenter på Handelshögskolan i Göteborg. Sedan starten har dem fokuserat på att vara den självklara bryggan mellan studenten och näringslivet och forumet där du kan bygga ditt personliga nätverk med ledande företagsprofiler. Genom deras aktiviteter vill dem ge kvinnliga studenter råd och verktyg för att klättra framåt i karriären. HKN har en bred inriktning på evenemang och vänder sig till studenter från alla institutioner på Handelshögskolan.

Den 25e november kommer HKN hålla en föreläsning tillsammans med Rim Mourad. Rim Mourad är elittävlande för Svenska karatelandslaget och företagshälsocoach sedan 2011. Hon föreläser om vikten av sambandet mellan hälsa, prestation och resultat. Lär dig sätta upp realistiska mål i din vardag, som ger dig mer motivation, energi och livsglädje. Rim Mourad tränar inte bara på elitnivå utan är även VD, grundare och ägare till ”Rim Mourad- Fight for it”.

I januari kommer även en föreläsning med Anna Stenberg ta plats. Hon startade WES som idag har över 7000 kvinnliga ledare i sitt rekryteringsnätverk och blivit utnämnd till Framtidens Kvinnliga Ledare(2008) och 2013 utsågs hon till en av näringslivets superkommunikatörer av tidningen Resumé.

HKN är ett professionellt nätverk som verkar för att inspirera och motivera samt ge alla ambitiösa och drivna tjejer verktyg för att hitta sin väg.

Ni kan läsa mer om nätverket här!

Instagram: https://www.instagram.com/hkngbg/

Facebook: https://www.facebook.com/HknHandelsKvinnligaNatverk/?fref=ts

 

Ha det bäst!

//Drivet teamet

24 november, 2015

77 anledningar!

Vi vill tipsa om kampanjen 77/sjuttiosju där Drivet’s copywriter Malin Strinnhed gjort affischerna tillsammans med kollegan Hanna Eriksson Wiita. För varje sjuttiosjunde krona som 8 olika restauranger i Stockholm tjänar ihop så skickas ett matpaket ut till 7.5 miljoner internflyktingar som behöver hjälp. Kampanjer pågår till 27/11 och kan nu ses runt om i Stockholms tunnelbanor. Grymt initiativ tycker vi!

 

Ni kan läsa mer om kampanjen här!

 

Massa kärlek,

Drivet teamet

21 november, 2015

Att jobba passionerat utan att bränna ut sig

Utbrändhet är en diagnos för tillstånd av mental utmattning. Det är även en diagnos som ökar kraftig i dagens samhälle, inte minst bland unga. I intervjun med Nina Åkestam, som själv blev utbränd i ung ålder, pratas det bland annat om att hitta balansen av att tillåta sig att jobba noggrant och passionerat utan att bränna ut sig, men även hur man känner igen tecken för utbrändhet.

denna artikel kan ni läsa om hur hjärnan förändras just när du bränner ut dig. Ett viktigt ämne som tål att uppmärksammas om igen!

 

Glöm inte att ta hand om er!

/Drivet teamet

 

Foto: www.livsutveckling.nu

20 november, 2015

Kvinnor och e-handel.

E-commerce eller e-handel som det så fint heter på svenska blir mer och mer populärt i dagens samhälle, och just därför tycker vi att det är extra kul att det sägs att kvinnor är dem som kommer dominera e-handelsvärlden inom bara några år. Hejaheja!

Här kan ni läsa och inspireras utav tio framgångsrika och kreativa kvinnor i svensk e-handel.

 

Enjoy,

Drivet teamet

19 november, 2015

Workfulness!

Möjligheten att vara ständigt uppkopplad och nåbar- vid alla tidpunkter, på alla platser, och i alla situationer gör att många i dagens samhälle känner sig distraherade, stressade, och ineffektiva både privat men även på arbetsplatsen. Telenor har därför tillsammans med Katarina Gospic för en tid sedan tagit fram ett utbildningsprogram, för en sundare digital arbetsmiljö, vid namn Workfulness som ni kan läsa mer om här. I utbildningsprogrammet ges vägledning utifrån den senaste forskningen om hjärnan i hur man kan jobba smartare, minska stress, och bli mer effektiv.

Här kan ni se när Katarina i våras gästade TV4 Nyhetsmorgon för att prata mer om ämnet, och här kan ni läsa om workfulness i Aftonbladet.

 

Ha en trevlig förmiddag,

Drivet Teamet

 

Foto: www.telenor.se

18 november, 2015

Swedish Dicks.

Vi har med flit inte skrivit så mycket om vad vi gör när vi inte håller på med DRIVET men Josefin och jag jobbar ju faktiskt båda heltid med att göra film, tv och reklam.

Jag driver produktionsbolaget Viking Brothers Entertainment tillsammans med min bror Glenn och Peter Stormare. Vi har ett tiotal projekt i utveckling men kan nu äntligen avslöja att vi ska dra igång vår första egna inspelning i vinter och det ska bli så vansinnigt kul!

Innan ett projekt har blivit officiellt så måste man oftast vara lite hemlig och nu har jag gått och försökt vara hemlig ganska länge (även om jag är ganska dålig på att vara just hemlig). Men idag kan jag stolt säga att jag är extremt taggad på att börja spela in komediserien Swedish Dicks i januari. Ja, de flesta ser lite konstigt på en när man nämner titeln…

Förutom Viking Brothers är det Peter Settmans Brain Academy som ska producera och Peter Stormare och Johan Glans spelar huvudrollerna som två svenska privatdeckare i Los Angeles. Serien kommer bli den första originalserien släppt på online-plattformen Viaplay.

Det är inte det vanliga glammiga LA som man oftast ser på TV vi kommer spegla i den här serien utan det som är LA för mig. Smutsiga gator med riktiga människor, en stad med enorm personlighet och värme.

 

Det är en sådan fantastisk grupp människor jag ska få äran att jobba med och det är en av de bästa tipsen jag har. Jobba alltid med bra folk som du mår bra av och som du kan lära dig av!

 

Mycket kärlek,

Nina

 

Ps. Här kan ni läsa mer!

17 november, 2015

Inspo från kvinnliga entreprenörer

denna artikel kan ni läsa citat från 17 framgångsrika kvinnor där dem delar med sig av sina hemligheter för framgång!

 

Enjoy!

Drivet teamet

 

Foto: www.shutterstock.com

16 november, 2015

Förebilder

Jag vill presentera en av mina absolut största förebilder – Kathleen Kennedy. Hon har producerat filmer som Star Wars, E.T, Indiana Jones och Jurassic Park (imdb).

Steven Spielbergs producent Katleen Kennedy har alltid arbetat i en mansdominerad bransch. När hon växte upp hade hon inte många kvinnliga förebilder att se upp till. Hennes intervju år 2007 fick mig verkligen att tänka efter och vilja förändra. Vi måste lyfta fram fler potentiella kvinnliga förebilder i alla branscher runt om i världen. Okända som kända, som vi kvinnor kan stärkas av. Ta lärdom av.

”I think the only way I can personally change the social standing women in the business is by providing some kind of role-model to other women. I didn’t have a lot of women that I could look up to when I first got started in the business. I really think that is the way for me giving back, I try to encourage and support and give as many women a opportunity as possible and hopefully show them – You can do anything”.
Kathleen Kennedy, Filmproducer

Här berättar Katleen om hur hon fick jobbet som producent och träffade Steven Spielberg.

xxx
Josefin

 

Foto: Tim Whitby/Getty Images

15 november, 2015

Hitta vad du är bra på

Om du har svårt att se vad just du är bra på- här finns en bra och enkel övning i två steg för att få upp ögonen och höja självförtroendet!

 

Kärlek,

Drivet teamet

13 november, 2015

SWEA

Till alla svenskor eller svensktalande där ute som är/har varit bosatta utomlands- SWEA är en global ideell förening som verkar för att främja det Svenska språket samt sprida Svensk kultur och tradition. De är den största föreningen i sin kategori och är därför en utmärkt träffpunkt och nätverk för kvinnor över hela världen.

 

SWEA delar även ut årliga stipendier, till vänster är årets filmstipendiat Ninja Thyberg utdelat av SWEA Los Angeles.

 

Ni kan läsa mer på SWEA’s hemsida: www.swea.org!

 

Kärlek,

Drivet teamet

 

Foto: www.swea.org

11 november, 2015

Vad fan ska jag göra med mitt liv?

Det är titeln på Sanne Aronssons bok — en berättelse om att följa sitt hjärta och att hitta sig själv. Sanne levde vad många skulle kalla det perfekta livet som högpresterande toppstudent, med en älskvärd sambo och en central lägenhet. Det fanns egentligen ingenting att klaga på, förutom att hon inte var lycklig. I boken får ni följa hennes resa ut i världen om hur hon förändrade sitt liv och började följa sitt hjärta för att åter låta livslusten styra genom coaching, meditation, yoga och spiritualitet. Detta är boken som hon själv längtade att läsa när hon var förvirrad och inte visste hur hon ville leva sitt liv.

 

Idag bor Sanne i San Fransisco med sin fästman och driver, som den yngsta LifeSpider System coachen någonsin, sin coachingbusiness online där hon även är en uppskattad internationell föreläsare. Hon inspirerar människor och företag till att våga utforska sin egen väg och finna just sin mening!

 

Ni kan bland annat hitta boken på bokus.com och adlibris.com. Om ni vill veta mer om Sanne kan ni gå in på hennes hemsida som ni hittar här!

 

Trevlig läsning,

Drivet teamet

9 november, 2015

Så blir du framgångsrik- Carolina Gynnings bästa tips!

Ett stort GRATTIS till Carolina Gynning som nyligen utsågs till årets kvinnliga entreprenör av Direct Selling Sweden. Igår blev hon intervjuad i TV4 Nyhetsmorgon där hon berättar om hennes bästa tips för att bli framgångsrik. Du hittar intervjun här!

 

Bild från http://gynning.net

7 november, 2015

”Here’s to all the people who bullied me when I was in school. Here’s to all the people who said I’d never be anything. Here’s to all the people who wanted me to fail. Don’t let anyone tell you why you can’t do something. Do it and make them feel stupid for doubting you and prove them wrong.”

-Meryl Streep

6 november, 2015

Så gör du för att leda hjärnsmart.

Titta in denna grymma artikel där ingen mindre än Katarina Gospic är med och tipsar om hur du kan överlista impulserna, skaffa kunskap om hjärnan och bli en bättre ledare. Spännande tycker vi!

 

Trevlig helg!

//Drivet teamet

4 november, 2015

Intervjutips!

För alla där ute som söker jobb eller planerar att börja söka jobb så finns det en hel del artiklar från Business Insider med tips kring intervjuprocessen. Vi har plockat ut fyra stycken:

The 15 step guide to nailing any job interview

The 50 most common job interview questions

7 questions to ask yourself before your next job interview

These 4 mistakes make you seem unqualified in a job interview

 

Lycka till!!

/Drivet Teamet

3 november, 2015

Ted Talks

Vi vill tipsa om 8 inspirerande Ted Talks. En del av de intressanta teman som tas upp är hur vi kan uppnå våra mål och sluta vara rädda för att följa våra drömmar, hur vi bättre kan tackla hårda beslut i livet, samt varför vi borde leva vårt liv till det yttersta just här och nu.

Gå in och lyssna här!

 

Xxx,

Drivet teamet

 

2 november, 2015

Podd-tips!

Hej kära läsa och lyssnare,

Vi på DRIVET vill tipsa om tre grymma podcasts framförda av amerikanska kvinnor som alla har en sak gemensamt- fokus ligger på drivna och inflytelserika kvinnor:

 1. Girlboss radio där Sophia Amoruso, grundaren av klädföretaget Nasty Gal, intervjuar kvinnor som gjort avstamp inom antingen kreativa, kulturella, eller business ventures (satsningar).
 2. Stand Out där den Amerikanske medieprofilen Natalia Brzezinski, som även bott i Sverige i fyra år under tiden hennes man var Sveriges USA-ambassadör, intervjuar 10 kända kvinnliga makthavare.
 3. Women of the Hour där Lena Dunham, bland annat känd från TV-serien Girls, intervjuar kvinnor som levt bra liv med målet att föra deras visdomar vidare.

 

Enjoy!

/Drivet teamet

1 november, 2015

Meningen med hela skiten.

Vi vill tipsa om Nina Åkestams bok Meningen med hela skiten där hon berättar om sin utbrändhet efter att ha gjort raketkarriär inom reklambranschen. I boken kan ni läsa om dagens ibland orimliga arbetsliv, och hur man arbetar passionerat utan att bli utbränd. Nina delar också med sig av psykologiråd och övningar som hon själv arbetat fram.

Om du någonsin tänkt på vad meningen med hela skiten är, då är detta boken för dig!

 

Massa kärlek,

Drivet teamet

 

Ps. Vi vill även tipsa om Ninas tal under webbdagarna i Göteborg som ni kan titta på här, samt hennes intressanta kolumn i Metro tidning som ni kan läsa här!

29 oktober, 2015

Hej alla DRIVET-läsare!

Jag vill tipsa alla framåtsträvande kvinnor att söka IRIS STIPENDIET. Stiftelsen är speciellt intresserade av att stötta kvinnor som inriktar sina krafter på områden som har betydelse för andra kvinnor.

Jag fick stipendiet år 2015. Jag jobbade på min ansökan under flera månader. Viktigt: Man slänger ALDRIG bara ihop en ansökan. Börja i tid! (idag). Det är viktigt att ni lägger ner tid och själ i ansökan. Be aldrig någon annan skriva ert brev, var personlig och visa vem du är. Sen är det alltid bra att be någon annan kolla på det innan man skickar in.

Tack IRIS Stipendiet ännu en gång för denna chans! Jag är fortfarande tårögd när jag tänker på dagen jag fick hem brevet. Det var som en bekräftelse på att allt hårt arbete och kämpande jag lagt ner lönar sig!

För er som är intresserade kan ni läsa mer på http://www.irisstipendiet.se

Deadline för ansökan är 15 januari.

Lycka till!

xxx
Josefin

Nina och Josefin
13 oktober, 2015

Hej och välkomna till DRIVET’s inspirationsblogg!

Vi är glada och stolta (över oss och våra medarbetare) att äntligen kunna presentera vår nya podcast DRIVET. Först och främst vill vi tacka alla som varit med och bidragit till att DRIVET idag kan lanseras. Våra stackars intervjupersoner som har åkt ut till Lidingö på söndagkvällar hela sommarn och hösten i regn och rusk medan vi suttit här i Los Angeles och svettats. Våra grymma medarbetare som alla är genier inom sina områden. Och såklart alla som stöttat, peppat och hjälpt på alla andra sätt! Ni betyder allt!

För det är just det som DRIVET handlar om. Att man ska våga hjälpa och be om hjälp. Vi är övertygade om att tillsammans kan vi göra underverk och slipper sitta ensamma och banka huvudet mot en vägg.

När vi flyttade till Los Angeles fick vi massor av kontakter och råd från folk och vi kände att detta verkligen är en kultur vi vill uppmuntra. Vi säger inte att den inte finns i Sverige men vi tror att vi kan bli bättre på att våga be om råd. Skaffa en mentor, maila nån som gör det du vill göra och fråga om ni kan ses på en kaffe och omge dig med människor som tror på dig och det du vill göra.

Och vänta inte på att de ska komma till dig, det är du som måste ut där och hitta dem.

På den här bloggen kommer vi att lägga upp länkar som vi tycker är intressanta, information om stipendier och utbildningar, mer om våra grymma medarbetare och såklart om våra intervjupersoner.

Lycka till på din resa och tveka inte att kontakta oss om ni har några frågor!

Mycket kärlek,
Nina och Josefin

Fotocredit: Anna-Maria Zunino Noellert (http://www.vavawoom.com/annamaria/)