Maria Masoomi

matentreprenör, debattör och kokboksförfattare

Maria Masoomi är en banbrytande matentreprenör, inspiratör och debattör som har älskat att laga mat sedan hon var liten. När hon kom till Sverige från Iran i nittonårsåldern blev passionen också hennes driv och så småningom hennes yrke. Hon har vunnit priser för Årets Yrkeskvinna och Årets Banbrytare, somras hördes hon flitigt på Sveriges radio och hon blev precis utnämnd till Årets Kvinna i tidskriften Tara. Hon är utbildad både dietist och kostekonom och 2008 vann hennes kokbok “Marias Persiska Bufféer” ett pris i Gourmand World Cookbook Awards i London.

Maria är en riktig fighter och i den här intervjun berättar hon bland annat den starka historien om hur det var att komma till Sverige som ung kvinna från Iran på 80-talet och hur hon tog sin in i den nya kulturen. Det har inte alltid varit lätt, men Maria tränade ivrigt svenska med pensionärer på bussen, såg till att alltid göra det där lilla extra för att bli ihågkommen och tog sig orädd an nya utmaningar.
Vi pratar om just att bygga nätverk i ett nytt land och en okänd kultur och vilka svårigheter man kan möta men också att hitta styrkan i den egna kulturen och ens egen unika bakgrund. Oavsett om man vill hålla på med mat eller om den nya kulturen bara innebär en större stad i samma land så bär Maria lärdomar som vi alla mår bra av att höra.