Pia Sundhage

Förbundskapten svenska damlandslaget i fotboll
Foto: Christian Gustavsson

Fotbollstränaren och före detta proffsspelaren Pia Sundhage har spelat fotboll hela sitt liv. När hon var en liten flicka kallade hon sig för Pelle för att få spela med killarna. Idag är hon huvudtränare för Svenska damlandslaget som i Mars kvalade in till OS i Brasilien och behöver verkligen inte låtsas vara någon annan än den hon är. Pia har tidigare spelat för IFK Ulricehamn och Jitex BK samt utomlands i Italienska ROI Lazio samt varit förbundskapten för Amerikanska Damlandslaget och ledde dem till Guld i OS både 2008 och 2012. Efter detta fick Pia pris som Årets damtränare vid FIFA-galan 2013. Och att träna andra, insåg Pia snabbt, var något hon brann för.

Vi pratar såklart mycket om ledarskap och hur man gör för att motivera och hjälpa spelarna ta fram sina bästa egenskaper. Pia berättar om sin gamla gymnastiklärare som hade förmågan att ”se alla” men också varför det är så viktigt att man själv tar ansvar för sitt lärande.

Pia säger också att hon inte gillar att ge råd. Hon har lärt sig att bli ödmjuk genom åren och se saker från andras perspektiv och det kan vara bra att tänka på att ett råd som är bra för någon kan vara fel för en annan. Det är därför det är så viktigt att lära känna sig själv och veta vilka råd man ska lyssna till.